Barceló busca comprar altres cadenes amb un matalàs de fins a 800 milions | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Barceló busca comprar altres cadenes amb un matalàs de fins a 800 milions

  |   Novetats

Diari de Girona. El grup hoteler admet que planeja tancar operacions corporatives per créixer sense incomplir la severa cotilla de deute que s’ha autoimposat.

Vol continuar creixent. El grup hoteler mallorquí manté una intensa activitat d’incorporació d’establiments de manera individual, un a un, però també s’ha proposat reforçar la seva expansió mitjançant l’adquisició de cadenes completes per accelerar el ritme de creixement, segons confirmen fonts oficials de la cadena a ‘El Periódico de España’, del grup

La companyia de la família Barceló, actualment amb una cartera d’uns 280 hotels en operació, rastreja el mercat hoteler per tancar operacions corporatives i reprendre el camí del creixement inorgànic que va protagonitzar fa uns anys (amb operacions de rellevància com l’absorció d’Occidental Hotels o de la nord-americana Crestline, i amb algun desengany sonat com la fracassada compra d’NH Hotel Group).

El grup, que ja va recuperar l’any passat els nivells de beneficis i ingressos previs a la pandèmia, presumeix d’anar sobrat de capacitat de finançament per afrontar futures adquisicions. Barceló s’ha autoimposat la cotilla de mantenir el seu endeutament en una ràtio d’entre una i dues vegades el seu ebitda (resultat brut d’explotació), endurint la seva tradicional exigència de dos o tres vegades l’ebitda que ha mantingut durant anys.

Barceló va tancar l’any passat amb un ebitda consolidat de 422 milions d’euros, gairebé el triple que en l’exercici anterior, i amb un endeutament net de 205 milions. No obstant, segons reconeix el grup des de començament d’any ha reduït aquest deute fins a pràcticament zero. Així que fins i tot complint el rígid límit d’endeutament fixat per la mateixa companyia, des de Barceló es remarca que compta amb una capacitat de finançament de més de 800 milions d’euros per afrontar oportunitats de compra en el sector per impulsar el seu creixement per la via ràpida.

Rastrejar el mercat

Rastrejar el mercatL’hotelera mallorquina reconeix que en els últims anys ha analitzat possibles operacions d’adquisició de cadenes completes, però ha anat descartant aquestes compres perquè el preu que exigia el venedor era massa alt per a les exigències de rendibilitat plantejades per Barceló o perquè els actius de la cadena absorbida no s’ajustaven a les necessitats de la companyia.

A més de la voluminosa capacitat d’assumir deute amb què compta la companyia, Barceló treu pit per la solidesa del seu balanç, amb una tresoreria positiva al tancament de l’any de 765 milions (efectiu en caixa i obligacions de pagament de menys d’un any) i amb una liquiditat que supera els 1.358 milions.

Compres de maó

Barceló defensa un model de negoci particular que passa per mantenir un percentatge apreciable dels seus establiments amb els immobles en propietat, una fórmula allunyada de la tendència generalitzada en el sector hoteler en tot el món. La majoria de les grans cadenes nacionals i internacionals comparteixen una estratègia de creixement que passa per vendre els immobles dels seus hotels i centrar-se només a gestionar-los (una estratègia denominada ‘asset light’, segons la terminologia del sector).

Els grups hotelers majoritàriament concentren els plans d’expansió en la firma de contractes de gestió i de franquícia i, en menor mesura, de lloguer, per explotar els hotels propietat de fons d’inversió immobiliària. El grup de la família Barceló renega d’aquest model i insisteix en el seu interès a mantenir la propietat de molts dels seus hotels i de continuar sumant establiments amb compres immobiliàries.

En la seva cartera actual de prop de 280 hotels hi ha un 29% dels establiments que són propietat de la companyia, en un 44% el grup mallorquí només s’encarrega de la gestió i un 27% té contractes de lloguer i la vocació de l’empresa és que les diferents fórmules de gestió es reparteixin a parts iguals. El grup pretén continuar creixent amb nous establiments en propietat, però amb la intenció de focalitzar el seu creixement amb compres a l’exterior, buscant esquivar els alts preus dels actius immobiliaris a què s’ha arribat a Espanya en ple ‘boom’ del turisme.

«Espanya ens sembla que és un mercat que és molt car. Estem trobant més oportunitats de compra més fora que dins. Tenim menys opcions de compravenda a Espanya perquè els preus estan molt cars», remarcava la setmana passada el conseller delegat del grup, Raúl González, que apunta que el grup continuarà amb la seva estratègia de creixement internacional amb compres d’actius individuals i mitjançant aliances amb aliances d’empreses (‘joint ventures’) amb socis locals en països on encara no és present, a més de les recerques de grans operacions corporatives per créixer de manera més accelerada.