Arriben al Prat els primers turistes anglesos sense controls per la Covid-19
El Punt. La majoria elogien la permissivitat del govern espanyol però admeten que s’han fet la prova per a “més seguretat”. L’excepció està en vigor des d’ahir dilluns.
Amb una sensació general de tranquil·litat, tot i que molts d’ells admetien haver-se fet igualment una prova PCR abans d’agafar l’avió, ahir van començar a arribar a l’aeroport del Prat els primers passatgers procedents del Regne Unit exempts de complir els controls sanitaris per la Covid-19. En concret, van arribar dos vols procedents de Londres amb centenars de viatgers i molta expectació mediàtica. “La veritat és que s’agraeix, és molt més fàcil viatjar així”, va resumir una turista britànica només d’arribar.
La majoria expressaven una alegria continguda, en part perquè també saben que, malgrat la permissivitat espanyola, quan tornin al seu país hauran de fer deu dies de quarantena i superar tres PCR diferents. Però malgrat això, i després de tant de temps de mesures i restriccions, a la terminal 1 del Prat s’aplaudia ahir la permissivitat de l’Estat espanyol en els viatges procedents del Regne Unit, que fa possible l’arribada sense exigir una PCR negativa ni tampoc sense necessitat de fer quarantena obligatòria.
Tot i això, molts dels viatgers consultats van reconèixer que igualment portaven l’acreditació que no tenen Covid. “Sí, sí; m’he fet el test igualment”, va assegurar un turista britànic, eufòric de visitar Barcelona “i poder beure cervesa, gaudir de la platja i el sol”. Més cautelós es va mostrar un segon passatger del mateix vol, que va relatar que divendres es va fer el test PCR just una hora abans que Pedro Sánchez anunciés l’exempció de proves. “Vaig anar a fer-me el test i després vaig veure la notícia al diari, què hi farem!”, va comentar. No és cap excepció. Molts portaven la prova també per desconeixement perquè l’anunci de l’exempció va arribar divendres quan el test ja estava fet.
Entre els turistes que arribaven ahir hi havia un jove, de parla hispana, que venia a passar una llarga temporada amb el pare i els germans. En el seu cas, i malgrat saber que no és obligatori, ha preferit fer-se la prova per estar més tranquil i poder-se moure “amb més seguretat”.
Fernando Simón: “Cal rebaixar el to d’eufòria”
A banda del Regne Unit, la flexibilització per poder entrar en territori espanyol sense PCR obligatòria afecta també nou països més de fora de la Unió Europea. Els països que es beneficien des d’ahir d’aquesta permissivitat són el Japó, la Xina, Austràlia, Nova Zelanda, Singapur, Israel, Corea del Sud, Tailàndia i Ruanda.
La prudència demostrada ahir pels turistes que arribaven al Prat va coincidir amb el missatge que va voler donar el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències, Fernando Simón. “Que Espanya està oberta al turisme es pot dir donant crits o en veu baixa. Jo, com a tècnic, preferiria que es digués en veu baixa”, va dir ahir Simón, després de demanar obertament que es “rebaixi el to d’eufòria” en aquest sentit. “Jo crec que no és un problema que es pugui venir. El problema és l’eufòria i per això crec que l’hauríem de rebaixar”, segons va precisar l’epidemiòleg.