Aragonès insisteix a exigir el fons covid per al 2022 | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Aragonès insisteix a exigir el fons covid per al 2022

  |   Novetats

El Punt. El veu imprescindible per poder ajudar els sectors afectats, i constata que és una petició comuna. Reclamarà avui a Sánchez que faci aplicar a tots els territoris restriccions similars a les catalanes.

“Comencem el 2022 amb una nova onada covid, però sense fons covid”, va denunciar ahir, ras i curt, el president Pere Aragonès, que insistirà un cop més en aquesta demanda en la conferència de presidents autonòmics que ha convocat per a aquesta tarda el seu homòleg espanyol, Pedro Sánchez, per parlar sobre la situació arran de l’agreujament de les dades de la pandèmia. Aragonès troba “imprescindibles” aquests fons estatals per poder seguir donant resposta a les conseqüències socials i econòmiques de la covid, i en especial poder oferir ajuts al lleure nocturn o la restauració, a qui toquen de ple els tancaments i limitacions de capacitat que el govern ha hagut de tornar a dictar. “Sense el fons covid no podrem acompanyar tal com cal els sectors afectats”, va lamentar, abans de recalcar, això sí, que el de Catalunya és el govern autonòmic que fins ara ha dedicat més diners a ajuts directes, el triple de la mitjana.

Aragonès, que en les últimes setmanes n’ha pogut parlar amb el president basc, Iñigo Urkullu, i el valencià, Ximo Puig, constata que la preocupació “és compartida” i que “tots els territoris” coincideixen que el fons continua sent necessari. I és que el 2021 els diners han arribat a les comunitats, però el govern estatal no pensa seguir-los abonant l’any vinent, tot i que en el pressupost aprovat al Congrés a última hora s’hi va aprovar, a instàncies de Junts, una esmena que suposaria que Catalunya rebés per aquest concepte 1.600 milions, una partida que, tanmateix, el govern estatal ja ha deixat clar que no pensa executar.

Aragonès va tornar a criticar la demora en la reunió d’avui, i va justificar que el govern ja hagi anunciat noves mesures perquè no es pot esperar més, com ja es veu en altres llocs d’Europa. En aquest sentit, fins i tot va reclamar a Sánchez que insti a “estendre a altres territoris de l’Estat” les restriccions dictades a Catalunya, ja que la situació hi és tant o més dolenta. “Quan tots els estats estan posant mesures severes no és moment de nedar contra corrent, seria irresponsable”, va etzibar en al·lusió implícita a la Comunitat de Madrid, que no pensa aplicar cap nova restricció tot i tenir disparats els índexs de contagi.

A banda, el president també reclamarà a Sánchez que la Seguretat Social disposi mesures de suport als infants confinats per ser contacte estret, que ara han de fer quarantena tot i estar vacunats. “És imprescindible que algun dels seus progenitors pugui tenir baixa laboral per atendre’ls”, va subratllar, una petició que el president Torra ja va fer fa un any i mig, sense sort.

Sánchez respecta les mesures de la Generalitat i busca un mínim comú

Quan Pedro Sánchez va voler reaccionar a la sisena onada de la covid, va topar amb la rigidesa de l’agenda que s’havia imposat: dilluns inaugurava el TAV a Galícia i ahir tenia dues cites –Consell de Ministres i l’aprovació definitiva del pressupost del 2022 al Senat, que al final va ser fallida–, així que la seva opció va ser convocar una conferència de presidents per a només dos dies abans de Nadal i precisament el dia del sorteig de la loteria. Atrapat en un calendari que evidencia una renuència a l’acció, Sánchez es va limitar ahir a expressar el “respecte” per les mesures adoptades per Pere Aragonès i va confiar a trobar avui en la cita telemàtica a 17 “un mínim comú denominador”.

Tot i haver esperat fins a la tarda d’avui –amb la distorsió que té comunicar novetats el dia que la loteria ho colonitza tot–, la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, va negar la major: “No hem arribat tard perquè mai hi hem deixat de ser.” I es va refugiar en la “prudència” per evitar dir què pensa el govern que cal fer.

Si Aragonès ha desafiat la impopularitat amb el toc de queda, l’altre extrem és Isabel Díaz Ayuso, que rebutja quarantenes si es té la pauta completa i aposta pel tot obert. “Ayuso està molt a prop de repartir banderes d’Espanya a les portes dels ambulatoris tancats per dir a la gent que així es curen”, va dir Gabriel Rufián (ERC). Una majoria de comunitats del PSOE i el PP exigeixen tornar a l’obligació de la mascareta al carrer en cas d’aglomeracions.