Alemanya entra en recessió després d’una contracció del 0,3% del PIB
Diari de Girona. El país ja havia tancat l’últim període trimestral del 2022 amb el 0,5%; per això els experts ja parlen que es troba en recessió tècnica.
Alemanya no va esquivar finalment la recessió en confirmar-se un segon trimestre consecutiu amb el producte interior brut (PIB) sota el signe de la contracció. Una cosa que, a més, es produeix en un moment àlgid per a la coalició del canceller, Olaf Scholz. La primera economia de la zona euro va registrar una caiguda del 0,3% del PIB en el primer trimestre de l’any, segons les dades del departament federal d’Estadística (Destatis). Aquesta dada, difosa ahir, apareix després del 0,5% amb què es va tancar l’últim període trimestral del 2022, cosa que en termes dels experts es defineix com a recessió tècnica.
Les xifres de Destatis van caure com una galleda d’aigua freda a Berlín. Unes quantes setmanes abans, el mateix departament oficial d’estadística havia alleujat la situació en publicar unes estimacions provisionals que apuntaven a un estancament -o 0,0%-.
El factor principal que ara ha empès aquestes dades a la zona de la recessió és el consum privat, que ha caigut un 1,2% arrossegat per la inflació. L’ascens de l’índex de preus de consum (IPC) ja no està en els nivells crítics en què es trobava l’últim trimestre del 2022. Al mes d’octubre s’havia marcat el nivell rècord del 10,4% interanual. En els mesos següents s’ha aconseguit contenir aquest nivell rècord fins que va baixar a l’abril fins al 7,2% interanual, va recordar Destatis en el comunicat. Continua sent, no obstant, un nivell excessiu per animar el consum privat, segons va destacar l’analista Jörg Krämer, de la televisió pública ARD.
El descens de la inflació s’observa de manera sostinguda sobretot en els preus de l’energia. Al mes de gener, l’augment de l’IPC en aquest sector encara era del 23,1% interanual, mentre que al febrer havia baixat al 19,1% i al març, al 3,5%. En canvi, el cistell de consum continua en uns nivells inflacionaris altíssims: el 17,2% interanual a l’abril, el 21,8% al febrer i el 22,3% al març.
El factor principal que ha portat a aquestes dades és el consum privat, que ha caigut un 1,2% per la inflació.