Ajuntament i Diputació han posat 280.000 euros al centre Blockchain | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Ajuntament i Diputació han posat 280.000 euros al centre Blockchain

  |   Novetats

Diari de Girona. La vicealcaldessa, Gemma Geis, lamenta que el govern català no cregui en el projecte i demana que si es repensa es pugui mantenir a Girona.

L’Ajuntament de Girona i la Diputació han injectat, almenys, 280.000 euros al Centre de BlockChain de Catalunya (CBCat) amb seu a Girona els tres darrers anys. És el Centre que ara ha aturat «temporalment» les seves activitats per manca de subvenció pública directa de la Generalitat. El consistori gironí va signar dos convenis. Un per al 2021, amb un import de 100.000 euros, i un altre, per als anys 2022 i 2023, per un import de 75.000 euros. Pel que fa a l’organisme provincial, consta una subvenció de 100.000 euros en el pressupost per a l’any 2022. També hi ha altres aportacions. Per exemple, 7.500 euros de la Diputació a través del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona per tirar endavant un projecte de sostenibilitat. El Centre va arrencar a finals de l’any 2020.

El conveni de l’any 2021, establia que 75.000 euros s’extreien de la partida Relacions Institucionals i els 25.000 euros restants de Foment de l’Activitat econòmica i l’ocupació. Pel que fa al conveni per als anys 2022-2023 de l’Ajuntament amb el Centre establia les partides i els imports exactes: 51.402,40 euros de la partida de Foment de l’Activitat econòmica i l’ocupació, 11.097,60 euros del projecte Aixequem Persianes i 12.500 euros de la partida de Relacions Institucionals.

Els imports havien de servir per a «despeses ordinàries d’estructura, organització, promoció i funcionament necessaris per al desplegament del programa d’activitats» del Centre. Per exemple, per al pagament dels treballadors. També «per al correcte desenvolupament de l’activitat i el compliment de les finalitats» que tenia encomanades l’entitat.

Pel que fa als imports de la Diputació, els 100.000 euros també estan vinculats al funcionament del centre. Pel que fa als 7.500 euros per mitjà del consorci d’Aigües és per a la implementació de la tecnologia blockchain a l’operació de la planta pilot de purificació d’aigua regenerada destinada a la recàrrega d’aqüífers d’abastament per a la fiabilitat en la lectura i processament de la informació. Hi havia 1.000 euros per premis, 4.500 euros per a col·laboradors i 2.000 per als treballadors del CBCat.

Cap de les dues administracions contemplava cap ajut econòmic en el pressupost del 2024.

L’anunci de l’aturada del Centre de Blockchain no ha agradat a l’actual vicealcaldessa de Girona, Gemma Geis. Lamenta que «la Generalitat hi hagi deixat de creure» i que, de moment, no hagi fet cap replantejament. La representant del govern municipal assegura que des de l’Ajuntament sí que creu en aquesta tecnologia i que de fet, amb el tinent d’alcaldia d’Innovació, Salut i Comunitat, Xavier Aldeguer, volien impulsar, a través del centre, un projecte on es vinculaven les noves tecnologies i la salut. En tot cas, Geis ha exposat que «hi hagi una visió de país» si hi ha un replantejament per tal que el CBCat pugui continuar d’alguna manera. Això voldria dir, que mantingui la seu a Girona.

Aquest dimarts, la Cambra de Comerç de Barcelona, que impulsava el CBCat va anunciar l’aturada «temporal» després que el Govern hagi replantejat les subvencions que fa per fomentar aquesta tecnologia. Entre ells, el del blockchain rebia 200.000 euros. Ara hauria de lluitar en un concurs públic.

La tecnologia blockchain es pot definir com una estructura matemàtica para emmagatzemar dades d’una manera que és quasi impossible de falsificar quan hi ha transaccions.