L'aeroport de Girona oferirà 48 rutes a quinze països europeus aquest estiu | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_1

L’aeroport de Girona oferirà 48 rutes a quinze països europeus aquest estiu

  |   Novetats, Principal

Diari de Girona. Enguany incorpora cinc destinacions noves i tindrà set companyies o touroperadors treballant-hi

L’aeroport de Girona-Costa Brava oferirà 48 rutes amb quinze països europeus durant aquest estiu de 2025. Enguany, incorpora cinc novetats: Sarajevo (Bòsnia i Hercegovina), Lublin (Polònia), Ostrava (República Txeca), totes tres operades per Ryanair; Luton (Regne Unit), a càrrec de Jet2, i Budapest (Hongria), que operarà WizzAir. En total, l’aeroport gironí tindrà set companyies o touroperadors treballant-hi aquest estiu: Ryanair, Jet2, WizzAir, Air Arabia, TUI Airlines, Transavia i SmartWings. L’objectiu de la Generalitat és arribar als 2,5 milions de passatgers de cares a 2028.

La programació definitiva per aquest estiu a l’aeroport s’ha donat a conèixer aquest matí durant la fira Connect Aviation, que se celebra des d’avui i fins dimecres al Palau de Fires de Girona. Es tracta d’un esdeveniment que reuneix més de 800 directius d’aerolínies, aeroports i empreses turístiques d’arreu del món. En total, hi ha representants de 88 aerolínies i de 189 aeroports. La fira té el suport de la Diputació de Girona, la Generalitat i la Cambra de Comerç.

El secretari general de Mobilitat de la Generalitat, Manel Nadal, considera que l’aeroport de Girona està “en molt bones condicions”, perquè té “bones instal·lacions” i l’aeroport del Prat “comença a estar saturat”. “Allò que sempre diem que l’aeroport de Girona pot ser complementari al de Barcelona ja s’està produint per la pròpia demanda: Girona i Reus creixen perquè ja Barcelona ja no pot tenir més vols d’una determinada tipologia”, ha indicat. Després d’haver tancat el 2024 fregant els dos milions de passatgers, l’objectiu és poder acabar el mandat (és a dir, l’any 2028) havent consolidat els 2,5 milions de viatgers. Per aconseguir-ho, creu que d’aquí a un parell d’anys es deixarà notar l’anomenat “efecte Connect”, tal com ha passat a altres ciutats que han acollit la fira. “Les ciutats que l’han acollit han vist com les aerolínies vénen a volar als seus aeroports perquè els ha agradat la ciutat. Per tant, és una bona oportunitat per Girona”, ha indicat.

Nadal ha considerat que, “sense voler minimitzar l’efecte Ryanair, que és una companyia importantíssima per Girona”, en els darrers anys s’ha fet un procés important de diversificació de les companyies, amb l’establiment de connexions regualrs per part de WizzAir, Jet2 i la resta d’aerolínies. Pel que fa a les taxes d’Aena, ha considerat que l’ens estatal fa “una política prou diversificada entre els aeroports grans i petits”, però ha considerat que, si baixessin les taxes, “segurament hi hauria més facilitat” per a l’establiment de noves companyies. Això sí, ha destacat que Catalunya ha quedat “al marge” de la voluntat de Ryanair de pressionar perquè es rebaixin les taxes, ja que la companyia irlandesa ha incrementat la seva aposta.

Noguer: “Volem créixer un graó més i consolidar-nos”

De la seva banda, el president de la Diputació, Miquel Noguer, ha destacat que l’objectiu de l’aeroport de Girona és “creixer un graó més i consolidar-nos”. Segons ha recordat, el 2024 es va tancar amb unes xifres similars a les de 2018-2019. Per aquest 2025, assenyala que l’objectiu és arribar als 2,2 o 2,3 milions de passatgers: “L’important és no tirar enrere”, ha indicat. També ha destacat la importància que l’aeroport de Girona tingui rutes tant a l’estiu com a l’hivern, tot subrallant que “la nostra destinació no és d’estiu, sinó de tot l’any”. De la mateixa manera, ha destacat l’esforç que estan fent les institucions gironines, a través de la Taula Estratègica de l’Aeroport de Girona, per atreure noves companyies. “Hem d’aconseguir que no siguem només set, sinó moltes més”, ha demanat. En aquest sentit, ha considerat, igual que Manel Nadal, que els efectes d’haver allotjat la fira Connect Aviation es deixaran notar d’aquí a un parell d’anys, quan les companyies puguin establir noves rutes.

Una altra de les prioritats per a l’aeroport gironí és recuperar algunes rutes domèstiques. Noguer recorda que ja ho han plantejat a companyies com Ryanair, tot proposant-los recuperar les rutes a Granada, Sevilla o Santiago de Compostel·la, i que aquestes connexions sumen punts a l’hora de rebre els diners de la promoció turística que aporten les institucions gironines. Tot i això, subratlla que la decisió final acaba estant en mans de les companyies.

De la sostenibilitat a les companyies de baix cost

Entre el 3 i el 5 de feberer, la fira Connect Aviation reunirà figures clau de la indústria de l’aviació per tal de debatre temes actuals i futurs del sector a través d’una àmplia progrmaació que inclou trobades cara a cara, conferències, seminaris i taules rodones. Avui, per exemple, s’ha celebrat la taula rodona “The case of Girona”, moderada pel president de la Taula Gironina de Turisme, Jaume Dulsat, i les intervencions del vicepresident del Patronat de Turisme, Jordi Masquef, el director executiu de l’Agència Catalana de Turisme, Patrick Torrent, el director general d’Aeroports de Catalunya, Jordi Candela, i el degà de la facultat de Turisme de la UdG, Lluís Coromina.

Aquestes jornades serviran per apropar companyies aèries, aeroports, organismes turístics i proveïdors de la indústria perquè puguin intercanviar sinèrgies i posar en comú ineressos pel que fa a rutes i oferta turística. Entre els temes que es tractaran hi ha la sostenibilitat en l’àmbit de l’aviació i el futur dels operadors de baix cost, entre altres.