Nova veda de la sèpia al febrer per protegir les femelles a la Costa Brava
Diari de Girona. La prohibició afecta les aigües interiors delimitades pel cap de Begur i l’illa Maça d’Or
El departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha fixat un nou període de veda per la sípia que es va iniciar ahir i que s’allarga fins al 28 de febrer. La mesura prohibeix la pesca d’aquesta espècie, tant professional com recreativa en embarcació, a les aigües interiors delimitades pel cap de Begur i l’illa Maça
d’Or amb l’objectiu de protegir les femelles en època de reproducció. La nova veda se suma a la que ja es fa de l’1 de setembre al 30 de novembre per protegir les juvenils. Des del Departament remarques que es tracta d’una acció «àmpliament reclamada» pel sector pesquer davant de la disminució en abundància de l’espècie el 2023.
En les campanyes anteriors, hi havia establert un període de veda que va de l’1 de setembre
fins al 30 de novembre de 2024 (ambdós inclosos), per tal de protegir els juvenils en l’època de reclutament. A partir d’ara, en lloc d’una, es faran dues aturades, per tal de garantir el bon estat d’aquesta espècie.
De la mateixa manera, el Pla de Gestió de la sèpia estableix períodes de vedes de, com a mínim, dos mesos. No obstant això, i a causa de la disminució en l’abundància de sèpia el 2023, s’ha considerat necessària l’ampliació de la veda amb l’objectiu de preservar el recurs i fomentar pràctiques de pesca responsable.
El comitè de la sèpia
La iniciativa, de fet, es va acordar a través del Comitè de Cogestió de la sèpia de les badies de Pals i Roses.