El 2024 es considera el «nou any de referència» del turisme a la demarcació de Girona, superant els 28 milions de pernoctacions i incrementant la despesa dels visitants
PATRONAT DE TURISME COSTA BRAVA GIRONA. La Costa Brava i el Pirineu de Girona han rebut 8,5 milions de visitants, que han generat 28,3 milions de pernoctacions en la temporada 2024, millorant així les dades turístiques de la temporada anterior. El 2024 es converteix en el «nou any de referència turístic» en assolir-se i superar-se les xifres prepandèmiques. El mercat català continua sent el principal per a les destinacions gironines, tot i que el mercat internacional en conjunt recupera pes i acumula el 53 % de les pernoctacions. Cal destacar el retorn del turista francès i el notable creixement del mercat italià, que ha augmentat 16 punts, i sobretot del mercat nord-americà, que ha evolucionat a l’alça en els darrers tres anys i creix 25 punts respecte a l’any anterior. La despesa del turisme internacional a Catalunya creix prop del 12 % i confirma la «bona temporada 2024».
L’any 2024, la demarcació de Girona va rebre 8.498.869 turistes, que van generar 28.348.190 pernoctacions, una xifra que representa un increment del 2,3 % respecte al 2023, segons el Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona, amb dades extretes de l’Observatori de Turisme Eurecat i de la plataforma Intel·litur, de l’Agència Catalana de Turisme. Les dades d’ocupació indiquen un increment de l’estada mitjana a la destinació, un fet molt positiu tant per a les empreses d’allotjament, que milloren els rendiments, com per a la destinació, que redueix la petjada de carboni. A més, cal destacar una major desestacionalització de les pernoctacions, amb increments durant les temporades baixa i mitjana. Així mateix, la despesa global del turisme internacional a Catalunya també ha augmentat prop del 12 %, una xifra que confirma la bona dinàmica del sector.
Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, manifesta: «Estem satisfets pels bons resultats econòmics enregistrats en la temporada turística 2024 en el conjunt de la demarcació, però ens satisfà encara més constatar la bona marxa de les nostres empreses turístiques, que demostren ser resilients i altament competitives».
Per marques turístiques, la Costa Brava va rebre 7.511.218 turistes, que van generar 26.204.256 pernoctacions (un 3,3 % més respecte al 2023). Al Pirineu de Girona es van comptabilitzar 967.017 turistes, que van sumar 2.097.881 pernoctacions (un 8 % menys respecte al 2023).
Pel que fa als mercats de procedència, el mercat català és el principal per a les destinacions gironines. No obstant això, el mercat internacional en conjunt recupera la seva històrica prevalença davant dels mercats català i estatal, ja que el 2024 s’inverteix la tendència observada durant els anys posteriors a la pandèmia, quan el turisme català i estatal tenia un major volum. Així, el mercat internacional recupera rellevància i acumula el 53 % de les pernoctacions. Concretament, el mercat francès és el primer i més important i recupera 2 punts respecte a l’any anterior; seguit del mercat del Benelux, un mercat estabilitzat; de l’alemany, que creix en 6 punts, i del britànic, que recupera volum i creix prop d’11 punts. És remarcable el notable creixement de dos mercats: l’italià, que s’incrementa 16 punts en comparació amb l’any 2023, i sobretot el mercat nord-americà, que ha evolucionat a l’alça en els darrers tres anys i ha crescut 25 punts respecte a l’any anterior.
El 2024, la demarcació de Girona disposava de 270.000 places d’allotjament turístic reglat entre hotels, apartaments, càmpings i establiments de turisme rural. Els hotels són els establiments que van rebre més pernoctacions durant l’any a la destinació, amb 13,6 milions de pernoctacions; seguits dels càmpings, amb 11,6 milions de pernoctacions; dels apartaments turístics, amb 2,8 milions de pernoctacions, i, finalment, de les cases de turisme rural, amb prop de mig milió de pernoctacions acumulades. Pel que fa a la mitjana de nits d’estada, en el conjunt de la destinació se situa en 3,34 nits, amb una evolució positiva. A la Costa Brava, la mitjana és de 3,49 nits, mentre que al Pirineu de Girona es troba en 2,17 nits.
Una dada més a valorar és l’evolució de l’Aeroport Girona-Costa Brava. El 2024, aquesta infraestructura gironina s’aproxima «virtualment» als 2 milions de passatgers, amb un total de 1.997.571 usuaris. Aquesta xifra representa un creixement del 26 % respecte al 2023 i millora les dades de passatgers dels últims sis anys. Per nacionalitats, els britànics són els principals usuaris, seguits dels alemanys i dels holandesos.
D’altra banda, la temporada de creuers als ports de la Costa Brava ha estat bona. La campanya creuerista als ports de Palamós i Roses va tancar amb 58 escales i 53.000 passatgers, un 1 % més que l’any anterior. L’impacte econòmic estimat de l’activitat de creuers al territori va ser de 5,1 milions d’euros.
Finalment, la despesa del turisme internacional a Catalunya ha crescut un 12 % el 2024 respecte al 2023, segons l’Enquesta de despesa turística de l’INE. Aquest augment es deu tant a l’efecte de la inflació com a un consum més gran de serveis turístics. Actualment, el turista estranger destina una mitjana de 1.169 euros per viatge i persona a Catalunya (20 euros més que el 2023) i genera una despesa per persona i dia de 216 euros (7 euros més que el 2023).