Les pimes gironines són més rendibles que les catalanes però menys productives | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_1

Les pimes gironines són més rendibles que les catalanes però menys productives

  |   Novetats, Principal

Diari de Girona. El 99,6% de les companyies de les comarques gironines són petites i mitjanes empreses que generen fins al 76,7% de l’ocupació del territori, segons l’estudi «La pime a Girona» elaborat per PIMEC

Les petites i mitjanes empreses (pimes) de les comarques gironines són més rendibles i competitives que la mitjana del conjunt de Catalunya. Aquesta és una de les conclusions que es desprèn de l’estudi «La pime a Girona», un document que desgrana les dades territorials de l’Anuari de la Pime Catalana 2024 que ha elaborat l’Observatori de la Pime de Catalunya de la patronal PIMEC.

L’informe territorial, que analitza el període entre els anys 2021 i 2022, posa de manifest que les pimes gironines registren una rendibilitat econòmica del 6,5%, una dada que supera lleugerament el 6,4% observat al conjunt de Catalunya. Aquesta tendència positiva també es reflecteix en l’àmbit de la competitivitat -aquest indicador és més positiu com més baix sigui el valor- on les empreses gironines obtenen un 69,8%, en comparació amb el 72,5% del conjunt de Catalunya.

Aquest avantatge comparatiu respecte a tot el territori català s’explica, segons detalla el president de PIMEC Girona, Pere Cornellà, per la composició del teixit empresarial gironí. «És un teixit empresarial divers, per tant, no està subjecte a cicles econòmics molt determinats, sinó que comprèn molts àmbits. És bastant complet des del punt de vista de l’equilibri entre la part de la indústria, la part dels serveis i és molt rellevant la part de la construcció», exposa.

Tanmateix, no totes les dades que s’extreuen de l’informe són positives. Aquesta fortalesa en la rendibilitat i competitivitat contrasta amb la productivitat. Aquest indicador, que és mesura amb el valor afegit brut (VAB) generat per cada treballador, exposa que a Girona, aquesta productivitat es fixa en 50.054 euros per empleat, mentre que la mitjana catalana arriba als 53.973 euros, és a dir, un 7,8% més. Aquesta diferència suggereix que, tot i ser rendibles, les pimes gironines podrien estar infrautilitzant els seus recursos humans o tecnològics.

Cornellà considera que és una qüestió que cal abordar perquè «afecta directament la capacitat de creixement i adaptació de les nostres empreses».

El president de PIMEC a Girona creu que aquestes dades s’expliquen per la importància que té el sector servies a les comarques gironines. «Té una alta ocupabilitat, el que passa que potser per les mateixes característiques del sector és difícil que pugui implementar sistemes industrials, o que, per exemple, sigui tan productiu com pot ser el sector primari». «Al sector serveis, que és el de l’atenció a les persones, costa més, i aquí concretament destaca l’hostaleria i la restauració per la baixa productivitat, que, en definitiva, també deu estar representada per l’altíssima estacionalitat que tenen aquests sectors a la nostra província», afegeix Cornellà en declaracions a Diari de Girona.

Tot i que el pes percentual de les pimes del sector serveis sobre el total és superior a Catalunya que a les comarques gironines, el president de la patronal a Girona remarca que «quan marquem la productivitat, sempre és el valor afegit brut per persona empleada, és a dir, sí que produeix molta activitat econòmica, però, diguéssim, que la productivitat queda una mica condicionada perquè és un sector que té molta ocupabilitat, però que també està afectat per una estacionalitat que també baixa aquests conceptes en termes anuals».

L’informe també assenyala que les pimes gironines presenten nivells d’endeutament lleugerament inferiors als de la mitjana catalana. L’endeutament total de les pimes a Girona es manté en el 42,8% respecte al passiu, mentre que al conjunt de Catalunya aquesta xifra arriba al 46,2%.

99,6% de les empreses

Segons l’estudi, les pimes són l’actor empresarial preponderant a la província , ja que el 99,6% de les empreses són pimes que generen fins al 76,7% de l’ocupació de la demarcació. En aquest sentit, a Girona hi ha un total de 63.570 pimes amb i sense persones assalariades, que donen feina a 200.930 persones. De fet, menys de la meitat d’aquestes petites i mitjanes empreses, 27.721, tenen alguna persona contractada.

Cornellà considera que aquestes dades tenen dues lectures. D’una banda, afirma que el fet que la immensa majoria de les empreses siguin pimes és «una fortalesa perquè és un sector molt diversificat, per tant, vol dir molt popularitzat». Tanmateix, explica que «és una dificultat la dimensió d’aquestes pimes, que encara és petita».

«Tots hem de treballar perquè aquestes pimes puguin anar creixent, es puguin anar desenvolupant. Aquí és on cal incorporar talent en aquest sector i, sobretot, des del punt de vista de la gestió administrativa d’aquestes empreses», afirma el president de la patronal en declaracions a aquest diari.

Demandes de les pimes

Entre 2022 i 2024, el nombre de pimes a les comarques gironines s’ha incrementat un 1,2%, una xifra que supera a la registrada al conjunt de Catalunya, amb un augment del 0,5%. Els treballadors a les petites i mitjanes empreses, en canvi, han crescut menys durant aquest període a Girona (5,4%) que a Catalunya (6,2%).

Per continuar amb les xifres positives, des de Pimec reclamen a les administracions «posar sistemes estructurals en marxa tant com es pugui, vol dir infraestructures, polígons industrials, donar cobertura a la digitalització, fonts d’energia renovables, comunicacions…».

Cornellà demana «posar les infraestructures perquè aquest teixit, que es demostra dinàmic i es demostra orientat al futur, tingui les màximes possibilitats de generar riquesa i de crear llocs de treball». «Les administracions en el seu conjunt han de ser col·laboradores de l’activitat industrial», conclou.