El Govern ultima la llei d'economia social i crearà un registre d'entitats | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El Govern ultima la llei d’economia social i crearà un registre d’entitats

  |   Novetats

La Vanguardia. El projecte elaborat per l’anterior executiu serà ratificat dimarts.

El sector de l’economia social s’acosta a un reconeixement legislatiu que promet fomentar la seva presència al mercat i acabar amb la confusió al voltant de la seva activitat.

La Generalitat ratificarà el proper dimarts el projecte de llei de l’Economia Social i Solidària amb l’objectiu de portar-lo al Parlament de Catalunya i aconseguir com més aviat millor la seva aprovació. “És una normativa pionera a Espanya. Esperem que sigui rebuda amb un ampli consens. Si més no, dels partits de l’arc central del Parlament”, comenta David Bonvehí, responsable de la Direcció General d’Economia Social i Solidària i Cooperativisme, un organisme que depèn del Departament d’Empresa i Treball. Tot i estar promogut pel govern actual del PSC, el projecte de llei procedeix íntegrament de la legislatura anterior liderada per ERC. De fet, la iniciativa es va quedar a les portes d’arribar al Parlament a causa de la seva dissolució anticipada el passat mes de març. “No hem modificat res del redactat del text”, va assegurar Bonvehí en una roda de premsa on va recordar que el document compta amb el vistiplau d’Aescat, la principal associació d’economia social de Catalunya.

Els afectats per la normativa poden ser molts. Segons dades de la Generalitat, al voltant de 7.400 organitzacions catalanes estan vinculades a l’economia social. Facturen conjuntament uns 8.000 milions d’euros i ocupen un total de 140.000 persones.

El sector compta amb 7.400 organitzacions que facturen 8.000 milions i ocupen 140.000 persones

L’objectiu de la norma és posar ordre en un sector on sovint regna la confusió i alguns s’aprofiten de les bondats d’aquest terme. “No és el mateix la responsabilitat social corporativa que l’economia social. Definirem bé què s’entén per aquest concepte amb el propòsit d’impulsar les entitats que realment desenvolupen aquesta activitat. El seu impacte en l’economia i la societat és molt elevat”, apunta Bonvehí. Entre les mesures estrella, figura la creació d’un registre d’entitats que permetrà agilitzar la seva contractació pública o acollir-se a eventuals beneficis.

Els criteris per formar part d’aquest registre consistiran en el compliment d’una sèrie de requisits que s’inspiren en resolucions i recomanacions de la Unió Europea. La llei enumera principis o valors bàsics, que després un reglament desenvoluparà en forma d’indicadors. “La idea és crear un registre en un sentit ampli, que englobi tot tipus de societats o entitats. Estem pensant en cooperatives, fundacions, confraries de pescadors, mutualitats, centres especials de treball, empreses d’inserció o economies comunitàries com les agrupacions veïnals…”, comenta el responsable. La Generalitat vol deixar clar que no totes les cooperatives o fundacions formaran part del registre pel simple fet de ser-ho. “Hauran d’acreditar que compleixen els indicadors. No afavorirem determinats tipus de figures jurídiques perquè sí”, subratlla Bonvehí.

La normativa delimita el concepte d’economia social inspirant-se en resolucions de la UE

Tot i que els requisits concrets encara han de ser desenvolupats per un reglament, la llei estableix uns valors o principis bàsics. Entre ells, destaca que les organitzacions d’economia social han de desenvolupar una activitat d’interès general, arrelada al territori, que promogui la transformació social i feminista, que es basi en una presa de decisions democràtica i que no tingui ànim de lucre. Aquesta última qüestió va ser controvertida en redactar el projecte, i Bonvehí reconeix que pot ser la més complicada en les pròximes negociacions al Parlament. De fet, el redactat del projecte de llei obre tímidament la porta, incloent la possibilitat que aquestes entitats tinguin “una distribució limitada i transparent dels excedents” i permetent que “els seus resultats positius estiguin vinculats a les persones i no al capital”.

Entre altres qüestions, la normativa també contempla la creació del Consell Català de l’Economia Social i Solidària, un òrgan que desenvoluparà tasques consultives, d’assessorament i participació. Així mateix, preveu la creació d’un pla nacional d’impuls de l’economia social i l’existència de consells regionals d’economia social i solidària.

La llei preveu la creació del Consell Català de l’Economia Social i Solidària

La normativa també promet polítiques transversals, mesures de sensibilització, formació sobre economia social en currículums acadèmics de tots els nivells del sistema educatiu i l’obligació de les administracions públiques de promoure aquest tipus d’economia.

A l’espera de la seva aprovació definitiva, el Departament d’Empresa i Treball fa gala d’estar impulsant una normativa pionera a l’Estat i una de les poques que existeixen a la Unió Europea.