La Generalitat farà un nou telecabina a Vallter i eliminarà els aparcaments de la zona superior
Diari de Girona. El nou sistema de transport es convertirà, a partir de la temporada 2027-2028, en l’únic accés al parc natural de les Capçaleres del Ter i el Freser
La consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha anunciat aquest divendres que el Govern ha donat l’encàrrec a FGC perquè, a partir d’aquest mes de febrer, s’iniciïn tots els tràmits perquè l’estació de Vallter pugui disposar d’un nou telecabina la temporada 2027-2028. Aquest aparell -que costarà 40 milions d’euros- ha d’unir la cota 1.535, a Setcases, fins a la 2.535 i es convertirà en l’únic accés al parc Natural de les Capçaleres del Ter i Freser. Això permetrà treure vehicles del parc natural i, per tant, reduir la petjada de carboni. El projecte forma part de la iniciativa Vallter 365, que pretén desestacionalitzar el turisme a la zona i atraure visitants tot l’any. Amb la implementació de diferents mesures es preveu arribar als 150.000 visitants.
La consellera Paneque ha avançat que aquest mes de febrer s’iniciaran els tràmits per elaborar el Pla Especial que ha de permetre la construcció del nou telecabina a Vallter. La redacció d’aquest pla es pot allargar entre 12 i 14 mesos i l’objectiu és que el nou telecabina es posi en funcionament la temporada 2027-2028. El projecte té un cost global de 40 milions d’euros i la consellera ha avançat que ja compten amb gairebé la meitat del pressupost. Paneque ha fet aquestes declaracions durant l’acte de celebració del cinquantè aniversari de l’estació d’esquí i de muntanya ripollesa, que s’ha fet a la mateixa estació i amb representants de diferents institucions, càrrecs electes de la zona i sectors econòmics.
La consellera ha reconegut l’esforç que s’ha fet des de la comarca i durant les cinc dècades per arribar fins aquí. I ha deixat clar que tot el procés comptarà amb la implicació del territori i que les inversions es faran “amb el màxim respecte als valors tradicionals i al paisatge”. Paneque ha celebrat que, amb aquesta infraestructura, “es tornarà al parc natural allò que ja era del parc, tot allunyant l’aparcament de vehicles i situant-lo a Setcases”. De fet, el projecte preveu recuperar i regenerar els terrenys on actualment hi ha els aparcaments a les cotes 2.000 i 2.170, així com també el desmuntatge i retirada de 2 telecadires i 3 teleesquís. A més a més, també comportarà l’exclusió de la zona de Xemeneies de la superfície esquiable -aquesta part està inclosa dins el parc natural-, que ja es feia servir amb menor mesura pel risc d’allaus que hi ha.
El nou telecabina, que funcionarà amb energia 100% renovable, permetrà treure els vehicles del parc natural, ja que serà l’única manera d’accedir-hi de forma directe, a part dels visitants que vulguin arribar-hi caminant o amb bicicleta. El projecte preveu que l’aparcament de vehicles s’instal·li a Setcases, a la cota 1.500, i, per tant, a partir d’aquí cap mitjà motoritzat podrà accedir-hi. Fins ara, segons dades de FGC -que és qui gestiona l’estació de titularitat pública- hi accedien uns 85.000 vehicles cada any. El projecte preveu que l’actual carretera es transformi en una via de servei.
Captar visitants els 365 dies de l’any
El nou telecabina forma part d’un “pla ambiciós” que porta per nom Vallter 365 i que té per objectiu captar visitants tot l’any i no només durant l’època de neu. Paneque ha subratllat que es tracta d’un model que s’ha implantat en altres estacions d’esquí de fora de Catalunya i que ara volen importar-lo aquí. De fet, Vallter servirà com a prova pilot amb l’objectiu d’estendre el model a les altres estacions de Ferrocarrils. “Aquesta ha de ser la primera de la resta d’estacions”, ha subratllat Paneque.
De la seva banda, l’alcalde de Setcases, Joan Casadevall, ha celebrat la iniciativa i ha agraït la implicació de la Generalitat per potenciar l’estació de Vallter. Casadevall creu que el nou telecabina suposarà també una oportunitat per a “reordenar” el municipi de Setcases. Quan hi hagi el telecabina en marxa, ha explicat, “bona part de la gent que ara puja fins a Vallter es quedarà a Setcases, i això significarà que el poble s’haurà de remodelar i es tracta d’una oportunitat única”.
Per celebrar l’efemèride, FGC i l’estació organitzaran diferents actes al llarg de l’any.
Una estació amb 14 km esquiables i vistes al mar
Vallter és l’estació més oriental del Pirineu català. En dies serens es veu el mar, la Costa Brava. Té una superfície esquiable de 13,9 quilòmetres, amb 13 recorreguts d’esquí alpí i snowboard, així com tres itineraris de ‘freeride’ i quatre rutes d’esquí de muntanya i raquetes de neu. A més, l’estació compta amb una zona de trineus per a la mainada. Aquesta temporada s’ha inaugurat la nova braseria Les Marmotes, a la part més alta de l’estació, que se sumen als altres dos punts de restauració que ja hi havia: la cafeteria restaurant a peu de pista i la Foodtruck.
L’oposició dels ecologistes
Quan es fa donar a conèixer fa dos anys la voluntat del Govern de fer un telecabina el projecte va generar oposició entre entitats ecologistes com la plataforma Stop JJOO que reclamaven que no es fes. El principal argument en contra és l’impacte ambiental que tindrà, al tractar-se d’un entorn natural alhora que qüestionaven la seva viabilitat tècnica. En aquest sentien, volien que es fes un debat sobre el model socioeconòmic que vol la gent del Ripollès alhora que denunciaven que el cost equival cinc vegades la inversió que el Govern destina a la comarca a l’any i que se seguia apostant pel turisme com a motor econòmic en comptes de diversificar.
Els ecologistes alertaven que aquest “macroprojecte” era un “rentat de cara” per “no assumir la inviabilitat econòmica i ambiental del sector de la neu”. A més, també denunciaven que Vallter és una estació amb pèrdues milionàries, deien, que s’acaba assumint amb fons públics des de FGC.
Vallter està envoltat del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, una zona de nidificació d’espècies protegides i amb terrenys agrícoles i de pastura.