Augmenta la bretxa salarial entre les pimes i les grans empreses | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

FOTOS pàgina web (371 × 205 px) (33)

Augmenta la bretxa salarial entre les pimes i les grans empreses

  |   Novetats, Principal

Diari de Girona. Les firmes amb més empleats paguen 440 euros bruts més al mes que les petites Els sous van pujar l’any passat el mateix que la inflació, un 2,8%

La bretxa salarial entre les grans empreses i les petites va augmentar durant el 2024, en el qual que les primeres van incrementar les seves remuneracions tres vegades més que les segones. Així ho constata l’informe anual de salaris elaborat per l’escola de negocis Eada i la consultora Icsa, que quantifica que, de mitjana, els salaris a l’economia espanyola van pujar durant l’any passat exactament el mateix que la inflació, un 2,8%.

Eada i Icsa elaboren cada any un informe per radiografiar com evolucionen els sous a tot Espanya. Ahir van presentar el seu informe, basat en les respostes de 80.000 professionals entrevistats entre juliol del 2023 i el mateix mes del 2024. El mateix revela que el gran beneficiat, a diferència d’anys anteriors, de l’evolució del mercat laboral és l’empleat base, que ha vist augmentar més la seva nòmina, tant a nivell percentual com en termes absoluts. I, entre aquests, la gran empresa ha fet créixer la bretxa respecte les pimes, majoritàries entre el teixit empresarial.

El sou mitjà a Espanya per a un treballador ras es va situar el 2024 en els 2.256 euros bruts al mes (en 12 pagues), un 2,8% superior a un any abans. Tot i això, no cobra el mateix un empleat d’una gran empresa (2.511 euros), que un d’una firma de menys de 10 empleats (2.067 euros). La diferència ha crescut, ja que mentre entre les primeres les nòmines han pujat un 4,8%, entre les segones ho han fet en un 1,4% i, en termes absoluts, la bretxa ja puja fins als 443 euros al mes .

Segons la fotografia que ofereix l’estudi, el 2024 va ser un any decent per als empleats, un de discret per als directius i dolent per als càrrecs intermedis. Els primers van veure preservat, de mitjana, el poder adquisitiu (2,8%); els segons van veure pujar les remuneracions, però menys que els preus (0,6%); i els tercers van veure disminuir els sous (-0,8%). Tot i això, cap dels tres s’ha recuperat de l’esvoranc que va suposar l’escalada de preus del 2021 i avui són més pobres que fa tres anys.

Els autors de l’estudi justifiquen aquesta disminució de sous que han patit una majoria de càrrecs intermedis per l’impacte de la intel·ligència artificial (IA). Segons van explicar, la introducció de mecanismes d’IA substitueix amb més facilitat tasques que fins ara feien personal que no és ni treballador ras ni un alt directiu. Tasques majoritàriament de control que els processos automatitzats de la IA pot assumir amb eficiència i fa aquests comandaments intermedis més prescindibles.

Madrid i Catalunya, al capdavant

L’informe troba una correlació durant l’últim any entre la mida de l’empresa i l’evolució dels sous dels comandaments intermedis. Com més gran és la companyia, més baixa el sou d’aquests professionals. Entre les grans, durant el 2024, va disminuir un 2,8%; a les mitjanes, un 0,7%, mentre que a les petites els sous van pujar un 0,8%. Altres estadístiques, com l’enquesta d’usos TIC de l’INE, mostren que com més gran sigui l’empresa, més ús i més intensiu de la IA.

Per territoris, Catalunya es va mantenir un any més com la segona autonomia on els treballadors rasos cobren més salari (2.287 euros bruts a l’any), només superada per Madrid (2.444 euros).