Els lloguers d'habitatge renovats al gener podran pujar un màxim del 2,2% | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Els lloguers d’habitatge renovats al gener podran pujar un màxim del 2,2%

  |   Novetats

La Vanguardia. L’INE publica l’índex de referència aplicable als contractes des del maig del 2023

Els lloguers d’habitatges que s’hagin de renovar al gener podran pujar fins a un màxim del 2,2% si es van signar abans d’aprovar-se la llei estatal d’Habitatge, és a dir, des del 25 de maig del 2023. L’ Institut Nacional d’Estadística ( INE) va publicar ahir l’anomenat Índex de referència d’arrendaments d’habitatge ( IRAV), que estableix una limitació de preus als contractes subscrits des de fa una mica més d’un any i mig i que és d’aplicació en tot el país, independentment de la decisió de les comunitats de declarar zones tensionades.

És la primera vegada que l’organisme estadístic difon aquesta referència. L’objectiu és “evitar increments desproporcionats a la renda”, segons va recollir la llei d’Habitatge. Al febrer, l’ INE tornarà a publicar la referència per a les actualitzacions dels contractes que s’hagin de renovar aquest mes, i es farà així mensualment, tret que l’acord d’arrendament que s’hagi signat entre propietari i llogater especifiqui el moment de l’actualització de la renda.

L’índex oficial substitueix la limitació de rendes vigent fins al 31 de desembre, que era del 3% el 2024 i va ser del 2% el 2023, una referència que es va aplicar durant la crisi inflacionista, quan l’IPC va créixer més del 10%.

Els arrendaments que s’hagin signat abans de la llei d’Habitatge s’actualitzaran depenent de l’IPC

El Ministeri d’Habitatge va aprofitar ahir la publicació de la nova referència oficial per engegar al web una calculadora de les rendes del lloguer. A tall d’exemple, si un arrendament de 1.000 euros mensuals es va signar a partir del 25 de maig del 2023 i s’ha de renovar al gener, la renda serà de 1.022 euros. Si es va signar abans, s’actualitzarà amb l’IPC del novembre, al 2,4% o a 1.024 euros.

L’índex de l’ INE, per limitar les pujades del lloguer, es basa en la següent fórmula matemàtica: B + A × (inflació general − B), B + A × (inflació subjacent − B). A és una referència de 0,5 que planteja el Ministeri d’Economia en relació amb el creixement esperat a llarg termini de l’índex. B, per la seva banda, té el valor de 2 (l’objectiu d’inflació del Banc Central Europeu) i és un paràmetre proposat pels Ministeris d’Habitatge i Economia. A la pràctica, la fórmula que es faci servir provocarà que, si la inflació interanual creix per sobre del 2% i, fins i tot, es torna a desbocar, la pujada de les rendes del lloguer es moderarien. El Govern central, a més, incorpora al càlcul una variable per prevenir que la volatilitat del petroli doni peu a augments desmesurats de l’índex.

Experts, propietaris i llogaters van coincidir ahir a assenyalar que la publicació d’aquest nou índex no serà determinant a l’hora de solucionar el problema de l’habitatge. “No tindrà una gran rellevància al mercat”, segons José García Montalvo, catedràtic d’ Economia a la Universitat Pompeu Fabra (UPF). “El problema és que intentem afectar els resultats sense atallar la causa, que és la falta d’oferta”. És com si, va exemplificar el catedràtic, “prenguéssim un ibuprofèn quan tenim apendicitis”. Les conseqüències, va concloure, són una reducció d’oferta i, per tant, que les rendes mitjanes i baixes quedin excloses del procés. Per Ángel Martínez León, president del consell general dels col·legis d’agents immobiliaris d’ Espanya, la nova referència incidirà en la decisió de “molts propietaris” de retirar els habitatges del mercat, amb el consegüent perjudici per als més vulnerables.

Propietaris i llogaters critiquen una mesura que, afirmen, no tindrà un gran impacte al mercat

Al Sindicat de Llogateres parlen directament d’“un engany”, perquè el nou índex “s’aplica a una part ínfima del mercat”. “La majoria hem signat els contractes abans de la publicació de la llei d’Habitatge, de manera que ens quedem desprotegits”, va destacar Carme Arcarazo. “El crit del carrer és clar, abaixem els lloguers”, va incidir l’organització que va convocar les manifestacions de finals de l’any passat a Barcelona o Madrid.

La publicació de l’índex del lloguer de l’ INE no va estar ahir exempta de problemes. El Col·legi d’ Administradors de Finques de Barcelona i Lleida es va haver d’esforçar per respondre a consultes de propietaris i llogaters que no tenien clar si ja era d’aplicació al gener. El Ministeri d’Habitatge va assenyalar que la nova referència va entrar en vigor l’1 de gener, tot i que la dada es va fer pública ahir.