Els aliments propis de Nadal registren una pujada rècord del 12%
Diari de Girona. Els productes que han augmentat més de preu respecte al mes de novembre són els percebes, les cloïsses, el lluç, les angules i el gall dindi. «Molts hauran de trencar tradicions i optar per alternatives més senzilles», remarca l’associació
Amb gairebé una dècada de monitoratge de preus a l’esquena, la conclusió és més que fèrria: els menús nadalencs, més ben organitzats (i comprats) al novembre que a les portes del Nadal. Especialment, aquest any. L’última de tres recollides de dades que ha portat a terme l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) al llarg del mes mostra que la cistella de la compra nadalenca és, de mitjana, un 12,3% més cara ara que a finals de novembre. És una tendència habitual en aquestes dates, però es tracta del percentatge més elevat en anys.
A tall de referència, aquest tipus de productes s’havien encarit de mitjana un 10% en aquest mateix moment de l’any passat i un 8%, l’anterior. “La pujada dels preus dels 16 productes que integren la nostra cistella nadalenca s’ha accelerat en les últimes setmanes”, explica l’OCU, que es fixa en marisc, peix, carn, pernil i alguna fruita en mercats municipals, supermercats i hipermercats de set grans ciutats espanyoles (Albacete, Barcelona, Bilbao, Madrid, Màlaga, Sevilla i València). No és un estudi exacte, però si des del 2015 es repeteix el patró, podem obtenir una imatge bastant orientativa de com estan les coses.
I el que passa aquest any és que aquesta cistella de la compra s’ha encarit un 5% només en els últims 10 dies i un 12,3% l’últim mes. Ho han fet especialment els percebes gallecs (+78,4%), les cloïsses bavoses (+53,1%), el lluç al tall (+32,8%), les angules (+13,9%) o el gall dindi comprat sencer (+6,2%). Darrere venen la granada, la pularda sencera, el llobarro, el pernil ibèric d’esquer, el rodó de vedella, el besuc i el be a quarts, tots entre un 1% i un 6% més cars ara que al novembre. Els llagostins cuits estan pràcticament igual de preu. I només la llombarda, la pinya i les ostres per dotzenes s’abarateixen un 1%, un 7,4% i un 7,6%, respectivament.
El problema que assenyala l’OCU a continuació, és que la majoria d’aquests productes estan, a més, bastant més cars ara que fa un any i, per descomptat, que fa deu. “Som davant el cistell nadalenc més car de la història, pràcticament tot puja, fins i tot productes com la llombarda o la pinya”, remarca l’associació en el seu informe.
El més car, amb molta diferència, és el quilo d’angules, que està a 1.300 euros actualment (un 25% més car que l’any passat, i el doble de car que el 2015), després venen els percebes, el pernil, el besuc, i les cloïsses. És a dir, que molts dels articles que més s’encareixen són, a més, els més cars. “Les angules i els percebes sempre han sigut un article de luxe, però aquest any assoleixen màxims històrics”, emfatitzen des de l’OCU. “Amb aquests preus als aliments típicament nadalencs, molts hauran de trencar tradicions i optar per alternatives més senzilles (o simplement més assequibles) per organitzar els seus menys d’aquests dies, perquè sempre hi ha opcions”, afegeixen.
La cooperativa basca Eroski calcula que les famílies es gasten 120 euros més del que és habitual al súper aquests dies. Aldi especifica, partint d’una enquesta als seus clients, que la previsió més recurrent de despesa va dels 100 als 300 euros, tot i que un 17% de la població l’eleva fins als 500 euros.