Els àpats nadalencs, cada any més cars
Diari de Girona. No és una llegenda urbana: els preus dels aliments més típics d’aquestes dates pugen cada final de desembre. L’increment des del 2015 és de gairebé un 50%, amb el peix i el marisc al capdavant.
Cada any, amb els àpats nadalencs a la cantonada, escoltem com pugen els preus dels aliments més típics d’aquesta època. Aquest 2024 preocupen el lletó, que ha batut rècord de preus, i la xocolata, que s’ha disparat poques setmanes abans de les festes.
No és una llegenda urbana: el valor del cistell de consum puja per Nadal. De fet, el preu d’alguns aliments ha arribat a augmentar gairebé un 70% entre novembre i desembre, segons informes de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). Les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) també avalen que en aquest període alguns productes s’encareixen més. Però, per què tot és més car per Nadal?
Els experts consultats per Verificat apunten, d’una banda, a l’augment de demanda dels productes més típics, tot i que expliquen que la pujada de preus també té a veure amb certes pràctiques de les distribuïdores. També depèn de la disponibilitat de cada producte, que pot empitjorar, per exemple, per les condicions meteorològiques.
Un estudi de l’OCU, que analitza els aliments més típics de Nadal, explica que entre el 25 de novembre i el 25 de desembre els preus van pujar un 10% de mitjana el 2023. Els que més augmenten són sobretot el peix i el marisc, com els percebes, que es van encarir un 68,8% en només un mes.
El 2024 es manté en màxims
De moment, el 2024 manté els màxims assolits el 2023. Tot i que, fent la vista enrere, el cistell de consum nadalenc analitzat per l’OCU és avui un 49,6% més car que el 2015. Alguns productes, com el besuc, han pujat fins i tot més del doble del que costaven fa nou anys.
«La pujada dels preus dels productes nadalencs és un clàssic de la inflació», assegura a Verificat Xavier Cussó, professor d’Història Econòmica a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). «Tot i que el mercat no és perfecte, sí que és veritat que als productes d’origen animal, com el marisc i el peix, si hi ha una gran demanda solen experimentar un augment important dels preus», explica.
A més, els productes típics d’aquestes dates són més sensibles als canvis que la resta: «L’oferta, responent a aquesta demanda concentrada en unes quantes dates, també s’esforçarà per concentrar-se en aquells moments i si alguna cosa altera la producció prevista, les variacions en el preu són molt més ràpides i intenses», exposa a Verificat el departament tècnic de l’OCU.
Per exemple, l’any passat, les fortes pluges van provocar que gran part de la cloïssa gallega morís, cosa que en va fer augmentar molt el preu per Nadal. Aquesta és la tendència d’aquest any amb el preu del cacau, que s’ha disparat en un 21% per les males condicions meteorològiques de les zones que el produeixen.
El benefici de les distribuïdores
L’augment de la demanda es nota més per Nadal que durant la resta de l’any. De fet, el preu d’alguns productes puja al desembre i torna a baixar entre el gener i el febrer. És el cas de la carn d’oví o d’au i del marisc i el peix, en els últims anys, segons dades de l’INE. Tot i que altres, com les begudes alcohòliques, segueixen la tendència contrària.
Tot i això, no tot es deu a la demanda. Cussó assenyala que es produeixen certes pràctiques especulatives per part de les distribuïdores: «L’oferta està concentrada en poques mans que poden influir sobre els preus i les nostres decisions de compra». Això es pot veure, explica, en el comportament dels preus, «que de vegades pugen més del que l’increment de la demanda o les fluctuacions de l’oferta expliquen per si soles», com assenyalen també les dades de l’OCU.
El problema no es queda només en les setmanes de festa: «Moltes vegades aquesta inflació ja queda consolidada i els preus, també. Sí que baixen, però la reducció és molt més lenta i mai s’acaba d’arribar al nivell on s’havien quedat», assegura Cussó, tal com reflecteixen també les dades de l’INE. En aquest sentit, l’equip tècnic de l’OCU lamenta que el Nadal és cada vegada més car. «L’esforç per comprar els mateixos productes és cada vegada més elevat per a les famílies», conclouen.