Portbou ret homenatge al restaurant Voramar per la seva entrada a la constel·lació Michelin
Diari de Girona. L’Associació d’Hostaleria i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà també han compartit la felicitació a la família Jamás Garbí i Gavilán
Ha estat un acte senzill, carregat d’emotivitat en una tarda de lleuger llevant a la Costa Brava Nord per a celebrar el temporal gastronòmic que ha generat el restaurant Voramar a Portbou. L’obtenció de la seva primera estrella Michelin ha ressonat amb força a la sala de la Congesta durant l’acte organitzat per l’Ajuntament de la localitat amb la complicitat de l’Associació d’Hostaleria i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà. L’alcalde, Gael Rodríguez, ha parlat de “l’orgull que representa per al poble” el reconeixement internacional que acaba de rebre l’establiment regentat per la família Jamás Garbí. Hi eren tots presents a primera fila, amb els cuiners Guillem Gavilán i Pau Jamás al capdavant, al costat de la cap de sala i sommelier Míriam Jamás. Tampoc hi han faltat Mingo Jamás Cortada i Maria José Garbí Macías, pares de Pau i Míriam i fundadors del negoci familiar iniciat el 1988 com a bar turístic. Ambdós han recordat els seus orígens i la implicació dels avis en negocis de restauració en el poble des de temps reculats.
Gael Rodríguez ha posat èmfasi en el simbolisme del Voramar com a establiment “continuador” de l’herència històrica generada per altres cuiners de renom que abans havien deixat petjada a Portbou, com Pere Granollers, Alfons Roger o Josep Mercader. “Ens ajudeu a construir un projecte de poble”, ha dit l’alcalde abans de la intervenció de Miquel Gotanegra, president de l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Empordà. Per a l’empresari rosinc, el Voramar enforteix l’exemple “que també ens donen els altres restaurants empordanesos que han tornat a ser distingits amb estrelles Michelin”. “Portbou ha d’aprofitar aquesta oportunitat i el poble els ha d’acompanyar”, ha afegit, abans de reforçar el missatge de l’alcalde recordant que “aquí va començar la cuina catalana moderna”.
Miquel Gotanegra ha aprofitat l’esdeveniment per a mostrar “la solidaritat del col·lectiu d’hostaleria amb els pescadors, que estan passant moments molt complicats. Donem tot el suport al sector pesquer per la rellevància que té per a la nostra gastronomia”.
El conductor de l’acte, el periodista Santi Coll, ha recordat la vinculació de personatges singulars de la vila amb la gastronomia local, com l’escultor Frederic Marés que es feia portar plats de platillo amb tren a Figueres i Barcelona. També s’ha referit a l’economista Fabià Estapé, qui va ser homenatjat en aquesta mateixa sala anys enrere, com a fill predilecte de Portbou. En aquell moment ens va dir que el poble tenia futur i que aquest arribaria el dia que el sol sortiria i no es pondria. Això encara no ha passat, però de moment, ja hi ha una estrella que l’il·lumina de nit i dia”.
La festa ha acabat amb un brindis, una foto de grup i una degustació a càrrec del col·lectiu La Cuina del Vent, del qual havia format part el Voramar durant uns anys i que ha estat coordinada per Max Huguet, gerent de l’Associació d’Hostaleria.