El preu dels aliments augmenta un altre 1,7% a les portes del Nadal | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_3

El preu dels aliments augmenta un altre 1,7% a les portes del Nadal

  |   Novetats
L’alimentació continua pujant de preu. L’Institut Nacional d’Estadística (INE) va publicar ahir la radiografia que confirma i detalla les dades avançades d’inflació que va difondre a finals del novembre passat. Aquest petit informe actualitzat indica que, efectivament, la vida en general es va encarir un 2,4% el novembre a Espanya (el que implica que la inflació torna a accelerar), especialment per culpa de l’augment del cost de l’electricitat i dels carburants (que al novembre de l’any passat es van abaratir), i que el segment concret de l’alimentació i les begudes no alcohòliques continua incrementant el seu preu, tot i que cada cop pugi menys.
 Al novembre en concret, just a les portes del Nadal –una de les èpoques en què més es compra, o potser la que més–, la cistella de consum es va encarir un 1,7%, en relació amb novembre del 2023. És cert que això suposa afluixar lleugerament la inflació detectada l’octubre (+1,9%) i, conseqüentment, registrar un dels percentatges més baixos dels últims tres anys, però també implica que comprar l’1 de desembre del 2024 surt aproximadament un 30% més car del que sortia l’1 de desembre del 2019.

Pujada del cacau i de carns

Com ha estat passant al llarg de tot l’any, aquest últim mes han pujat sobretot la xocolata (és un 21,9% més cara ara que fa un any), els sucs de fruites i vegetals (+13,4%), el cacau (+9,1%), la carn bovina i de cabra (+8,4%) i les patates (+7,7%). En canvi, baixa notablement de preu el sucre (es pot comprar ara un 11,8% més barat que fa un any) i, per primera vegada en mesos, també l’oli d’oliva.

Aquest producte tan bàsic en la cuina Mediterrània i que ha sigut central per haver arribat a encarir-se fins a un 73%, s’ha venut aquest novembre un 3,7% més barat de mitjana que el novembre del 2023. Si bé és un percentatge discretíssim en comparació amb la pujada que acumula l’or líquid en els últims tres novembres (un 66,7% el 2023, sobre un 25,9% el 2022, sobre un 25% el 2021), és la primera vegada que l’article s’abarateix en tres anys i mig.

De fet, aquesta és una de les qüestions que ressalta el Ministeri d’Economia en la seva valoració de l’índex de preus de consum (IPC) definitiu de novembre. Que la inflació dels aliments es mantingui inferior a la taxa d’inflació global, en part perquè baixi el preu de l’oli, que la inflació subjacent (la que no té en compte els elements més volàtils, com són, precisament, els aliments no elaborats o els productes energètics) baixi respecte a octubre i se situï en un 2,4%, o que la mitjana de la inflació dels últims 12 mesos sigui del 2,8%. Aquesta dada, per cert, és la que pren per recalcular les pensions contributives a partir de l’any que ve, que pujaran un 2,8%.

Dades de Catalunya

Viure i consumir a Catalunya és avui un 2,6% més car que fa un any. Segons l’actualització ja definitiva de l’INE, la inflació va accelerar 6 dècimes en la comunitat (igual que va créixer a Espanya en general), i això significa que l’encariment dels preus torna a agafar velocitat a l’encadenar el segon mes seguit a l’alça. Abans, aquest indicador feia quatre mesos que s’alentia. El 2,6% que s’ha encarit la vida l’últim any és, a més, el percentatge més alt des de juliol (+2,9%) i suposa allunyar-se del 2% que el Banc Central Europeu (BCE) va marcar com a cota d’inflació assumible.

A més, es tracta d’una de les pujades més destacades en la llista que compara el que ha passat a les diferents comunitats autònomes del país. Catalunya és la quarta amb més percentatge d’inflació, darrere el País Basc (+2,9%), les Balears (+2,8%) i Astúries (+2,7%). La mitjana nacional se situa en el 2,4%, i per sota estan Castella-la Manxa (+2%), Navarra (+2,1%) i Andalusia (+2,2%), a més de Ceuta (+1,4%) i Melilla (+1,9%).

Igual que reflecteix la radiografia nacional, a Catalunya, el que més s’ha encarit d’un novembre a l’altre, són la vivenda i els subministraments per habitar-hi (+ 7%) . El preu de la cistella de consum també continua pujant. L’alimentació està un 2% més cara, la mateixa taxa d’inflació que a l’octubre i només una dècima per sobre de la de setembre, tot i que aquesta dada també significa que, per poc que sigui, la gràfica continua el seu progrés a l’alça.