El sector turístic gironí preveu ocupacions d’un 90% a la zona del Pirineu i interior de la demarcació
Diari de Girona. Un dels destins preferits per aquest pont de la Puríssima és la Garrotxa
El pont de la Puríssima arriba aquest any en forma de cap de setmana llarg i sense neu a les muntanyes. Les previsions al Pirineu de Lleida apunten a una ocupació superior al 70%, mentre que en comarques centrals com el Berguedà s’hi espera un 80%, una xifra “un pèl inferior” a altres anys, i a Osona un 100%, afavorida per la Fira de l’Avet d’Espinelves i el Mercat Medieval de Vic. A l’interior de les comarques de Girona, s’estima una ocupació al voltant del 90%. Per ara, Baqueira Beret i Port del Comte han confirmat que no podran obrir les pistes divendres mentre que FGC informarà sobre les seves estacions al llarg d’aquest dijous. Algunes estacions, però, han preparat activitats alternatives per si no es pot esquiar.
Les cases rurals gironines, al 90%
Les cases rurals de les comarques de Girona estimen una ocupació al voltant del 90% a la zona del Pirineu i interior de la demarcació, amb una mitjana de durada de les estades de tres nits: dijous, divendres i dissabte. La màxima ocupació serà a la nit de divendres i dissabte amb un client que majoritàriament procedeix de Barcelona, la Catalunya Interior i Tarragona, segons Turisme Rural Girona, que preveu “un pont més curt, però més intens” en comparació a l’any passat, ja que era més llarg.
Per exemple, un dels destins preferits per aquest pont de la Puríssima és la Garrotxa. Des de Turisme Garrotxa reconeixen que tradicionalment és una festivitat “molt bona”, però assenyalen que aquest any “encara és millor” perquè es concentra els caps de setmana. Si l’any passat van tancar per sobre del 80% d’ocupació en allotjaments, aquest any les previsions freguen el 90%. El sector ho vincula al fet que més que unes vacances serà un “cap de setmana llarg” i molta gent aposta per la proximitat i les cases de turisme rural i els apartaments la Garrotxa “són un reclam”.
Els restaurants també es freguen les mans i donen per fet que ompliran els dos torns. De fet, molts establiments ofereixen menús tancats i no carta, des d’ara i fins passat les festes de Nadal. El gerent de l’Associació d’Hostalatge de Garrotxa, David Coloma, explica que fer torns “s’ha normalitzat” i permet conciliar millor els treballadors. El gerent de l’associació destaca que la tardor és quan més plens van els restaurants i esperen un molt bon cap de setmana. Per tot plegat, Coloma aconsella tenir sempre reserva feta. “Sabem que els establiments tant d’Olot com dels pobles de la comarca estaran plens, per això és millor assegurar-se’n”, assenyala el gerent.
La Fageda d’en Jordà, plena però no col·lapsada
Un dels grans atractius de la tardor de la Garrotxa és la Fageda d’en Jordà que s’omple de visitants, especialment aquesta època, on molts volen veure el canvi d’aspecte per la caiguda de les fulles. La gerent de Turisme Garrotxa, Turina Serra, diu que són conscients que hi haurà una gran afluència de públic i que la fageda es tornarà a omplir, però deixa clar que “en cap cas es col·lapsarà”.
Serra recorda que des de fa temps tenen un sistema de reserva per aparcar als espais naturals com la Fageda d’en Jordà, per evitar el col·lapse. Per això, des de Turisme Garrotxa recomanen reservar o bé fer ús del Rumbus, el servei de bus que uneix els principals llocs turístics amb Olot i aparcaments apartats i amb gran capacitat com el de Les Preses.
Serveis alternatius per la falta de neu
El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida preveu una ocupació mitjana superior al 70% als allotjaments del Pirineu i també al conjunt de la demarcació de Lleida. La neu encara no ha fet acte de presència de forma rellevant per assegurar l’obertura amb condicions dels dominis esquiables malgrat que tot apunta a un canvi de cara a la setmana que ve. Baqueira Beret havia previst inicialment obrir el dia 6 de desembre però l’enfarinada que ha caigut entre dilluns i dimarts és de moment insuficient i ha posposat el tret de sortida de la temporada. Les estacions del grup de FGC obriran la seva part de parcs lúdics i restauració mentre que els dominis esquiables dependran de les condicions meteorològiques.
Altres negocis del Pirineu oferiran també els seus serveis als turistes com a alternativa a les estacions d’esquí. Ho explica el responsable del parc d’aventura Cims de Rialp, Gabi Lopetegui, que també regenta una botiga de lloguer d’esquís i ha assenyalat que malgrat la falta de neu, l’obrirà perquè la gent pugui llogar el material de cara a les vacances de Nadal. D’altra banda, la concentració en solament tres dies de festa fa que la repercussió sigui menor que la d’altres anys, ha indicat Lopetegui, que ha recordat que quan el pont cau a mitja setmana, la facturació representa un gruix important de la de tot l’hivern.
Pel que fa als percentatges d’ocupació, segons el Patronat de Turisme, per tipologia d’establiments, els hotels del Pirineu estaran entre un 70 i un 80%, mentre que a la plana les reserves es troben al 65%. Als càmpings, els bungalows estan al 75% i el turisme rural preveu una ocupació del 70%. El vicepresident del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Juan Antonio Serrano, ha volgut remarcar que davant la falta de neu es vol fomentar el “turisme de tardor” a les comarques del Pirineu i Ponent. “La neu arribarà quan arribi i sembla que després del pont se’n preveu, per tant estem tranquils per assegurar una bona temporada”, ha assenyalat.
El Patronat posa en valor altres atractius com poden ser les activitats d’oleoturisme i enoturisme o la Mostra Gastronòmica de les Garrigues. També s’hi sumen les visites a les esglésies romàniques de la Vall de Boí, la Seu Vella o el Castell dels Templers, a banda de tota l’oferta d’excursions al Parc Nacional d’Aigüestortes, el Parc Natural de l’Alt Pirineu i el Cadí-Moixeró. A més, també arranquen les propostes de Nadal amb fires i mercats arreu de la demarcació.
En el cas d’Andorra, Grandavalira i Ordino Arcalís té previst obrir algunes pistes als sectors de Pas de la Casa i Grau Roig i de la Coma, amb l’objectiu que el front fred que arriba el cap de setmana permeti obrir les tres estacions del país en els propers dies. Pal Arinsal i el sector Canillo de Grandvalira preparen per divendres una obertura turística amb activitats alternatives a l’esquí.
Previsions d’ocupació d’entre el 80% i el 100% al Berguedà i Osona
El Berguedà és una de les comarques del país amb més oferta de cases rurals i, a hores d’ara, la taxa d’ocupació se situa al voltant del 80%. Una xifra “un pèl inferior a l’habitual”, ja que normalment se situa al voltant del 90%, segons expliquen des de l’Associació d’Agroturisme del Berguedà. Tot i això, el sector es mostra confiat amb les reserves d’última hora i espera tancar el pont amb millors xifres.
És el cas del càmping Berga Resort, que preveu registrar plena ocupació. La seva responsable, Marta Barniol, explica que es tracta d’un dels millors ponts de l’any i el fet que enguany no hi hagi neu a les pistes els ha afavorit. “Quan no hi ha neu a la Cerdanya, l’avantatge és que la gent busca altres activitats per fer a la muntanya i això ens juga a favor”, subratlla. L’ocupació aquí és del 100%.
A l’est de la Catalunya Central, a la comarca d’Osona, durant el pont de la Puríssima la Fira de l’Avet d’Espinelves i el Mercat de Vic s’han convertit des de fa anys en un reputat tàndem turístic. Tot i que la de l’Avet ja va començar el cap de setmana, la fira coincidirà amb el Medieval de Vic durant tres dies. Molts visitants aprofiten per fer la doble visita en un únic dia. Malgrat que aquest any el pont sigui “curt”, la fira d’Espinelves espera acollir uns 100.000 visitants, mentre que la de Vic uns 250.000.
Des de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme del Moianès expliquen que el de la Puríssima “sempre és un dels millors ponts de l’any”. De fet, els nivells d’ocupació dels hotels de Vic i comarca fa dies que han penjat el cartell de “complet” i les habitacions ja estaran ocupades des d’aquest dijous. Destaca que una part significativa de les reserves són dels paradistes que venen a les fires.
El Port del Comte no obrirà per la Puríssima perquè no hi ha neu
L’estació d’esquí privada del Port del Comte (Solsonès) no obrirà les pistes per aquest pont de la Puríssima perquè no han baixat prou les temperatures per poder produir neu artificial. Així ho expliquen fonts de l’estació que, malgrat això, assenyalen que fa dies que estan amatents a qualsevol canvi que faci baixar les temperatures i que els permeti començar a produir neu. “Les coses poden canviar en qualsevol moment”, afegeixen amb esperança.