Els canvis de companyia de llum baten rècords a la primera meitat de l'any | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Els canvis de companyia de llum baten rècords a la primera meitat de l’any

  |   Novetats

Diari de Girona. En els dos primers trimestres de l’exercici es van registrar un total de 3,9 milions de permutes, un 20% més que en els dos anys anteriors, quan la pujada de preus va incentivar els canvis

Els consumidors van prendre consciència de la seva companyia de llum amb la crisi energètica. I davant la pujada dels preus es van disparar els intercanvis de comercialitzadora buscant la millor oferta. No obstant, una vegada superada la crisi, els canvis no només no s’han acabat, sinó que s’incrementen: en el primer semestre d’aquest any s’ha batut un rècord amb gairebé 4 milions de permutes gràcies als baixos preus.

Així es desprèn de l’últim informe publicat per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que a més reflecteix la pèrdua de 400.000 clients de les tres grans elèctriques -Endesa, Iberdrola i Naturgy- en favor de Repsol i les comercialitzadores independents, com Octopus Energy o Eni.

Al primer trimestre del 2024, el nombre de canvis de comercialitzador al sector elèctric va ascendir a 1,95 milions, el que suposa un augment del 22,3% respecte el trimestre passat i un 11% més interanual. Aquesta xifra suposava ja un rècord històric de permutes respecte trimestres previs, que no obstant va ser polvoritzada al segon trimestre, quan es van arribar a 1,98 milions de canvis (6,5% dels consumidors).

En total, 3,9 milions de canvis a la primera meitat de l’any, un 20% més que en el mateix període dels dos anys precedents, que ja van estar marcats per un rècord de canvis derivats de l’astronòmica pujada dels preus de la llum. En aquests primers sis mesos, va ser justament la situació contrària la que va fomentar els moviments: el mercat majorista va marcar una mitjana de 39 euros per megawatt-hora (MWh), un 55% menys que els dos semestres anteriors i un 80% menys que en el primer semestre del 2022, el més car de la història.

Si s’amplia el focus, l’any mòbil que comprèn el període entre juliol del 2023 i juny del 2024 gairebé un de cada quatre consumidors van canviar de companyia de llum (7 milions). Aquesta intensitat dels consumidors per buscar una nova empresa amb la qual contractar el subministrament elèctric implica que el mercat espanyol té un bon nivell de competència, segons un estudi recent de la consultora PwC.

Més competència

La majoria dels canvis es van produir en el mercat lliure, és a dir, consumidors que tenien una tarifa fixa van subscriure el seu contracte amb una altra comercialitzadora. A finals de juny hi havia 21,8 milions d’usuaris al mercat lliure (71,8% del total), mentre en el regulat només arribava a 8,6 milions. Aquest últim ha sigut històricament el que oferia la tarifa més barata.

Iberdrola, Endesa, Naturgy, Repsol i TotalEnergies copen més del 90% del mercat elèctric, si bé les tres primeres van perdre durant el primer semestre 400.000 clients, en favor de Repsol (104.000), TotalEnergies (37.000) i les petites comercialitzadores (372.000). Des d’Endesa afirmen que aquesta nova competència es deu a campanyes comercials agressives i descarten que el sector es dirigeixi cap a una acarnissada guerra comercial per veure qui ofereix el preu més baix, com va passar amb les empreses de telecomunicacions i que va portar aquesta indústria a una fulgurant caiguda d’ingressos.