Illa: "No tenim vocació de fer miracles, sí de treballar" | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Illa: “No tenim vocació de fer miracles, sí de treballar”

  |   Novetats

Diari de Girona. El president de la Generalitat clausura el Fòrum Femcat, que reclama utilitzar la llengua i la cultura com a vies de cohesió social

Explicava ahir el president de la Generalitat, Salvador Illa, a una audiència formada per centenars d’empresaris catalans, que la seva agenda dels últims dies encarna gairebé a la perfecció la seva visió del que és Catalunya. La posada de la primera pedra d’una nova promoció d’habitatge a Viladecans, la gala SuperArte (l’esdeveniment artístic inclusiu més gran d’Europa), la Taula del tercer sector social i la clausura, ahir, del 13è Fòrum Femcat. “Vostès són la part que representa la generació de prosperitat”, va assegurar el líder de l’Executiu català en el seu discurs, en el qual va repassar com de bé s’està comportant l’economia catalana, el que pot oferir el Govern i el que espera del públic a qui s’adreçava. “No tenim vocació de fer miracles, sí de treballar”, va simplificar.

La seva tasca era clausurar l’esdeveniment que organitza anualment aquesta associació d’empresaris de Catalunya, Femcat, i en la qual, tal com havia enumerat abans el seu president, Oriol Guixà, es va reflexionar sobre la competitivitat de l’economia catalana, la seva innovació, la projecció de la regió al món i els diversos reptes que té davant si: el desequilibri geopolític, la immigració i la intel·ligència artificial (IA).
 En un auditori del Petit Palau del Palau de la Música Catalana farcit d’empresaris, on hi havia el president del Parlament, Josep Rull, que va assegurar que “és difícil pensar en una Catalunya en gran sense entendre que Catalunya és una nació”, Guixà va repassar els èxits d’aquests últims 20 anys. I també les assignatures pendents, entre les quals, la inclusió dels col·lectius més vulnerables i la necessitat d’utilitzar “la llengua, la cultura i la iniciativa emprenedora” com a vies d’acollida dels immigrants. “Ha quedat clar que una manera d’integrar els immigrants és donant-los llocs de treball i integrant-los dins de l’estructura empresarial”, va destacar Guixà.

En els últims 20 anys, a més d’haver-se empitjorat el PIB per càpita al créixer més per volum que per distribució de la riquesa, i la productivitat, ha guanyat pes “la terciarització de l’economia catalana” i l’ha perdut la indústria. També va retreure el fet que, malgrat haver-se potenciat la imatge de Barcelona, no s’ha aconseguit “que actuï com a capital de Catalunya i que es promoguin els actius de tot el país”.