L’hostaleria reclama mantenir serveis i infraestructures en temporada baixa
Diari de Girona. El sector turístic va constatar durant una jornada aquest dilluns a Roses que s’estan registrant ocupacions importants més enllà dels mesos forts de l’estiu. Consideren necessari millorar connexions amb el TAV i consideren una gran oportunitat el tren que connectarà Barcelona amb Toulouse per atraure turisme francès.
L’Associació d’Hostaleria de l’Alt Empordà (AHAE) durant una jornada celebrada aquest dilluns a l’hotel Terraza de Roses reclama mantenir els serveis i les infraestructures durant la temporada baixa. Després de la reflexió sobre els canvis en el model turístic, i la constatació que les empreses del sector estan fent un esforç per desestacionalitzar la temporada, van considerar que això no es veu “prou acompanyat per les administracions”.
El president de l’Associació, Miquel Gotanegra, ha manifestat que “el sector està registrant ocupacions molt importants més enllà dels mesos forts de l’estiu i, en canvi, ens trobem que hi ha serveis que ja no s’ofereixen o que no s’adapten a l’afluència de visitants i que hi ha infraestructures a les quals se’ls podria treure més rendibilitat”.
El president de l’AHAE ha posat com a exemple el servei de salvament i socorrisme a les platges o la recollida d’escombraries. Pel que fa a les infraestructures, considera necessari millorar les connexions amb el tren d’alta velocitat i veu com una gran oportunitat per atraure turisme francès el tren que connectarà Barcelona amb Toulouse amb parada a Figueres. “Cal que les administracions s’adonin que la realitat turística és una altra i vegin la desestacionalització com un fet i no una possibilitat”, diu Gotanegra. El president de l’Associació ha subratllat que la desestacionalització és clau per seguir mantenint la qualitat turística, estabilitzar les plantilles i retenir el talent laboral.
La jornada es va realitzar en el marc de la festa de la Cuina del Vent per celebrar el final de la temporada d’estiu i reflexionar sobre els canvis en el model turístic. L’acte, que va aplegar més d’un centenar de persones, va comptar amb la presència de l’alcalde de Roses, Josep Maria Martínez, que va remarcar la importància de la col·laboració pública i privada per seguir essent una destinació turística d’excel·lència. També hi va assistir el vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava-Girona, Joan Plana.
Potenciar la marca Empordà
Durant la jornada ‘Els nous horitzons del Turisme, estem preparats?’ també es va apostar per potenciar la marca Empordà treballant conjuntament sector públic i privat per fer-ho possible. “A l’Alt Empordà tenim tots els requisits per ser una de les millors destinacions de turisme de la Mediterrània, però ens ho hem de creure i ho hem de fer junts”, ha indicat Miquel Gotanegra.
L’acte, que va ser conduït pel periodista de l’EMPORDÀ Santi Coll, va incloure una taula rodona que va comptar amb la participació de l’alcaldessa de Cadaqués, Pia Serinyana, el president de Comerç Figueres, Frederic Carbó, el xef del restaurant Els Pescadors de Llançà, Lluís Fernández, i l’exregidora de Turisme de l’Escala i consultora turística Marta Rodeja.
Prova pilot a Cadaqués
Serinyana va alertar del perill de perdre l’essència de poble si no es defineix una estratègia de creixement basada en la qualitat i no en la quantitat. En aquest sentit, va destacar com a molt positiva la prova pilot que es va dur a terme a l’agost a Cadaqués per reduir l’arribada de turistes en creuer.
Carbó va demanar més facilitats i menys barreres per part de les administracions als emprenedors i perquè les empreses puguin evolucionar. Fernández creu que cal apostar per l’especialització i diferenciació de producte, posant com a exemple que s’unifiqui sota una mateixa marca un dels productes estrella de la comarca com és l’escamarlà i la gamba per tal de tenir més força. I Rodejava apostar per crear una única marca per potenciar l’Empordà com a gran destinació turística i optimitzar recursos, però essent conscients, ha dit, que el territori és variat i tothom s’hi ha de sentir identificat.
Homenatge a Salvador Jordà
Durant l’acte, Salvador Jordà, de l’hotel restaurant Empòrium de Castelló d’Empúries, va rebre la jaqueta d’honor de l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Empordà de la mà del president Miquel Gotanegra, del xef Mateu Casañas i de la presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers, Anna Vicens. Es va destacar que Jordà, que durant anys ha presidit La Cuina del Vent, representa els valors que defensa el col·lectiu de recerca constant de l’excel·lència gastronòmica, honestedat i empresa familiar.
La trobada va finalitzar amb la festa de La Cuina del Vent, oferint un festival de tastets a càrrec del mateix col·lectiu que referma la seva excel·lència gastronòmica, i esdevenint un èxit rotund entre tots els assistents.
L’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de l’Alt Empordà agrupa uns 200 establiments consolidats del sector de l’allotjament i la restauració de la comarca.