L'ocupació supera un nou màxim amb 21,8 milions d'ocupats | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_2

L’ocupació supera un nou màxim amb 21,8 milions d’ocupats

  |   Novetats

El Periódico. La taxa d’atur al tercer trimestre va baixar fins a l’11,2%, el nivell més baix des del 2008

El mercat laboral espanyol va tancar el tercer trimestre de l’any, que deixa habitualment bons números empès per la temporada estiuenca, amb bons registres. No són els millors –l’estiu passat va ser substancialment més favorable a l’ocupació–, però sí que mantenen la inèrcia positiva d’una economia que s’eixampla laboralment i continua sumant ocupats, gent disponible per treballar, i redueix aturats, tot i que amb una marxa menys que fa un any.

Així ho recullen les dades publicades ahir a l’enquesta de població activa (EPA), elaborada per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) i que mostra que l’ocupació creada és, eminentment, a temps complet i indefinida. Tot i que també recullen les ombres que arrossega des de fa temps l’ocupació a Espanya, com la taxa d’atur més alta de tota la UE o una taxa de temporalitat entre els joves que es resisteix a remetre.

La taxa d’atur al tercer trimestre de l’any va baixar set dècimes fins a l’11,2%, el nivell més baix des del 2008. El nombre d’aturats es va reduir en 1.200 persones respecte als 2,75 milions d’aturats que hi havia tres mesos abans, fet que va trencar una ratxa negativa de dos anys consecutius en què la xifra de persones desocupades creixia en el tercer trimestre. Des del 2021 que en un tercer trimestre de l’any no es registraven variacions negatives.

El nombre de persones que fa més d’un any que busca feina, sense èxit, segueix a la baixa. Dels 2,7 milions d’aturats, un milió és de llarga durada. Representen el 37% del total d’aturats, el percentatge més baix des del 2008. No obstant això, en termes absoluts, el 2008 hi havia la meitat d’aturats de llarga durada que avui.

Població activa

Aquest descens de l’atur no s’explicaria sense una voluminosa creació d’ocupació, que s’estira des que l’economia va començar a recuperar-se del clot de la Covid. Des del 2019 s’han creat 1,98 milions de llocs de treball, fins a l’actual màxim històric de 21,82 milions de treballadors. Aquest últim trimestre es van guanyar 138.300 llocs de treball.

Si aquest augment de l’ocupació no va tenir més impacte en la taxa d’atur, va ser perquè va venir acompanyada d’un augment de la població activa. És a dir, el mercat laboral espanyol està tant en màxims d’ocupació, com de gent disponible per treballar.

Catalunya va tancar el tercer trimestre de l’any amb una taxa d’atur per sota del 9%, una cosa que feia un any que no passava. D’altra banda, la creació d’ocupació va mantenir el seu ritme positiu i va ser capaç de sumar 53.500 nous ocupats, per arribar a un total de 3,86 milions de catalans en actiu. Les dades de l’enquesta de població activa (EPA), no obstant, també es continuen endinsant en un cert esgotament respecte als històrics creixements registrats durant l’estiu passat. Per posar-ho en perspectiva, aquests 53.500 llocs de treball creats aquest tercer trimestre de l’any són menys que els 70.700 registrats en el mateix període de l’any anterior, però encara més que els 31.200 registrats el 2019, abans que esclatés la Covid.

Catalunya va estirar l’ocupació en el conjunt d’Espanya, i es va convertir en la comunitat autònoma que més va aportar en termes absoluts, cosa que va permetre que el global del país batés un nou rècord d’ocupació. Va compensar el retrocés que va experimentar l’altra locomotora econòmica, Madrid, que en va restar 12.700 d’ocupats al conjunt d’Espanya, en un efecte llast habitual els mesos més càlids.