Inspecció de Treball detecta fraus laborals en 4.600 empreses | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Inspecció de Treball detecta fraus laborals en 4.600 empreses

  |   Novetats

El Periódico. L’organisme de la Generalitat insta per carta les companyies a regularitzar la situació contractual d’11.802 empleats

Inspecció de Treball de la Generalitat ha enviat cartes a 4.646 empreses ubicades a Catalunya en què les avisa que podrien estar incorrent en fraus laborals. L’algoritme de la policia laboral ha detectat en aquestes companyies situacions de treballadors que no estan contractats com haurien d’estar-ho. Per exemple, tenen un contracte temporal i per les vegades que els donen d’alta i baixa al llarg del temps n’haurien de tenir un d’indefinit. És per això que Inspecció insta aquestes 4.646 companyies que revisin els contractes esmentats i, en cas d’estar mal enquadrat, ho corregeixi. O s’avé a posteriors revisions de la policia laboral, segons va fer públic ahir el Departament de Treball a través d’un comunicat.

El presumpte frau detectat per Inspecció afecta les condicions laborals d’11.802 empleats. És habitual que l’autoritat laboral vagi creuant dades de contractes per detectar anomalies, darrere de les quals hi podria haver una contractació fraudulenta. Cada cert temps realitza un enviament de cartes a les empreses on les troba. Cartes que solen tenir un efecte intimidatori i es tradueixen en estabilitzacions contractuals sense necessitat que vingui després un inspector a forçar-les, si legalment així fos necessari.

L’any passat, a través d’una campanya com aquesta, un total de 12.211 empleats van passar a tenir un contracte indefinit, dels quals 6.838 venien d’un contracte temporal i 5.373 d’un fix discontinu. No és el primer enviament de carta aquest any, ja que al febrer ja van enviar un total de 5.156 missives d’avís, i esperen que al llarg d’aquest 2024 un total de 20.890 treballadors de 9.802 empreses vegin revisats els seus contractes.

Els agents d’Inspecció de Treball dependent de la Generalitat revisen periòdicament les condicions contractuals i de seguretat laboral dels treballadors catalans. El cos d’agents el formen 180 persones, entre inspectors (113), subinspectors (50) i tècnics (17). Està actualment dirigit per Laura Freixas, directora general d’Inspecció des d’octubre d’aquest any. El 2022, últimes dades publicades pel Departament de Treball, van realitzar un total de 60.131 expedients d’actuació i es van personar en 31.343 empreses. En aquestes inspeccions van trobar un total de 30.386 infraccions de diferent índole i per aquestes van interposar 133,04 milions d’euros en requeriments i sancions.