Ribes de Freser aprova inicialment un pla especial per regular els habitatges d'ús turístic | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

http://www.elpunt.cat

Ribes de Freser aprova inicialment un pla especial per regular els habitatges d’ús turístic

  |   Novetats

Diari de Girona. Al nucli històric hi ha un excés d’HUT amb 21 més del que fixa el documentvEl pla divideix el municipi en cinc zones i estableix un topall en funció de la densitat de població

Ribes de Freser té cada cop més a prop poder regular i controlar els habitatges d’ús turístic (HUT), un fenomen que durant la pandèmia va disparar-se i que va portar l’Ajuntament a deixar en suspens les noves llicències. Dos anys després, el ple ha aprovat inicialment un pla especial per ordenar-ho: «Tenim una eina per sectoritzar i regular», explica l’alcaldessa del municipi, Mònica Sanjaume.

El pla especial només afecta els

HUT i no a altres tipus d’allotjament com ara el turisme rural. El pla divideix el municipi en cinc zones i estableix un topall d’HUT en funció de la densitat de població i altres aspectes urbanístics. «Ens permet sectoritzar i controlar; ara ja no serà la Generalitat qui doni la llicència sinó que, quan ens facin la petició, podrem dir sí perquè al sector hi ha lloc o no, perquè ja no n’hi ha», explica.

L’estudi confirma que al nucli històric s’ha sobrepassat el màxim amb escreix: n’hi ha 34, 21 més del que seria ideal. És el punt de més massificació, si bé el municipi només supera en set el total de llicències previstes amb la situació demogràfica i l’urbanisme actual. El pla en fixa un total de 76 i ara n’hi ha 83. Malgrat tot, l’alcaldessa és optimista: «Estem a molt poc de poder-ho endreçar». Amb les llicències actuals i amb un potencial de 15 places més distribuïdes en diferents sectors on encara hi ha marge de creixement, Ribes comptaria amb una concentració del 5,48%. La Generalitat ha establert un màxim del 5%.

L’alcaldessa remarca que no s’ordenarà el tancament dels HUT ja existents al nucli històric, on n’hi sobren 21, perquè les llicències atorgades són permanents. Ara bé, els seus propietaris poden decidir cessar l’activitat o també es pot revocar l’activitat en cas d’incompliments legals.