La Cambra millora previsions: el PIB català creixerà un 3% aquest any | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

La Cambra millora previsions: el PIB català creixerà un 3% aquest any

  |   Novetats

El Punt. L’organisme s’oposa a convertir en permanent l’impost a les energètiques, ja que afectaria les inversions del sector

La Cambra de Comerç de Barcelona és optimista respecte al futur de l’economia: el seu darrer informe ha elevat al 3% la previsió de creixement del PIB per aquest any, cinc dècimes més del que preveia, tot i que manté estable en el 2,4% l’estimació per al 2025. Els nous càlculs de l’organisme son superiors als del govern, que pronostica que l’economia catalana creixerà un 2,7% el 2024 i un 2,2% l’any que ve. Segons el responsable del servei d’estudis de la Cambra, Joan Ramon Rovira, darrera la millora de les seves previsions hi ha l’impuls del turisme, sobretot l’estranger, del consum privat i de la inversió, informa Efe. En el futur, ha matisat, el turisme continuarà sent un important motor econòmic però el seu efecte s’anirà moderant perquè no pot créixer de forma “indefinida”, mentre que les exportacions baixaran en volum però seran de més valor afegit..

A banda de presentar els seus nous càlculs macroeconòmics, la Cambra també ha fet públic avui una anàlisi que alerta de la falta d’inversions per part de la indústria manufacturera catalana. Rovira ha detallat que al 2021 la inversió per treballador a Catalunya en aquest sector va ser un 23% inferior a la mitjana de la zona europea i ha apuntat que si s’analitzés el conjunt de l’economia catalana, les dades serien similars. En aquest sentit, el president de la Cambra, Josep Santacreu, ha fet especial èmfasi en l’impost a les empreses energètiques, ja que creu que si es torna permanent afectarà la capacitat inversora del sector en un moment especialment delicat, el de la transició energètica.

Santacreu també ha alertat que l’avenç del PIB industrial de Catalunya es basa més en l’augment de la població ocupada que en la productivitat, de manera que ha fet una crida a aprofitar la bona conjuntura econòmica per “fer els deures” i millorar també la productivitat.