El Govern descarta aplicar al turisme restriccions d'aigua | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_2

El Govern descarta aplicar al turisme restriccions d’aigua

  |   Novetats

Diari de Girona. Paneque assegura que “no criminalitzarà” els motos econòmics malgrat que els ciutadans estan a favor de prendre alguna mesura

El Govern no tanca la porta a fer canvis en el Pla Especial de Sequera si hi ha consens polític per ferho, però descarta aplicar restriccions concretes al turisme. «El sector turístic contribueix a la nostra economia i, de fet, estem aplicant polítiques de contenció a l’habitatge d’ús turístic, però el que no farà el Govern és criminalitzar o assenyalar un sector econòmic concret», va assegurar ahir Sílvia Paneque, portaveu de l’Executiu i consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica.

Les paraules de Paneque arriben després que les dades del Baròmetre Climàtic presentat fa uns dies pel CEO (Centre d’Estudis d’Opinió) constatessin que un 80% dels enquestats es mostraven partidaris que el turisme fes un esforç específic per reduir la despesa d’aigua. La consellera, no obstant, va defensar la necessitat de buscar l’«equilibri» entre el sector i la qualitat de vida dels catalans. «El turisme genera llocs de treball i hem de mantenir el nostre motor econòmic», va reblar Paneque.

Quan a Catalunya es va decretar la fase d’emergència, el febrer d’aquest any, el Govern d’ERC va anunciar algunes mesures per controlar el consum hídric dels establiments turístics. No obstant, van quedar en res perquè no es van arribar a aplicar, en caure la fase d’emergència. De fet, aquestes mesures continuen en vigor, però només tenen validesa en les fases més restrictives del Pla Especial de Sequera. En aquests moments, el sistema dels rius Ter i Llobregat es manté en alerta, a l’espera de noves pluges que evitin haver de decretar l’excepcionalitat i, per tant, tornar a restringir els usos de l’aigua.

Ahir es va tornar a reunir la Comissió Interdepartamental de la Sequera amb l’objectiu d’analitzar la situació i anticipar escenaris futurs. De moment, es va acordar que la major part de les comarques continuïn estant en fase d’alerta, ja que les reserves als embassaments superen els 178 hm3, cosa que equival al 29,23%. En cas que baixin fins a 145 hm3, s’haurien d’activar les restriccions incloses en la fase d’excepcionalitat. A l’Alt Empordà i el sud de les conques internes l’escenari continua sent complicat, ja que les reserves no han millorat de forma significativa.

Ajudes als agricultors

Paneque també va aprofitar la roda de premsa posterior al Consell Executiu per anunciar més ajudes als agricultors afectats per la crisi hídrica, en aquest cas uns 40 milions d’euros, que se sumen a les subvencions que ja s’havien comunicat.

També va transcendir que les ajudes sol·licitades per les comunitats de regants per millorar i modernitzar les xarxes de regadius -una mesura que ha de servir per ajustar el consum d’aigua al màximdoblen la quantitat inicial que va preveure el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Inicialment, estava previst destinar 25 milions a aquests processos de modernització, però els projectes presentats acabaran suposant una inversió pública de més de 50 milions d’euros.