Espanya frena milers de projectes per manca de capacitat de la xarxa elèctrica | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_2

Espanya frena milers de projectes per manca de capacitat de la xarxa elèctrica

  |   Novetats, Principal

Diari de Girona. Iberdrola, Endesa, Naturgy i EDP rebutgen una de cada tres peticions de connexió que reben i demanen canvis legals al Govern i la CNMV per accelerar les inversions que són necessàries

Les xarxes elèctriques són la veritable columna vertebral per fer possible la transició energètica. La seva modernització i la seva expansió resultaran imprescindibles per integrar el desplegament massiu de noves energies renovables i també per poder connectar els grans projectes industrials amb un alt consum elèctric, des de centres de dades fins a noves factories de la gran indústria manufacturera que es puguin electrificar o les futures plantes de generació de l’hidrogen verd.

El nou Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (Pniec), el full de ruta recent aprovat pel Govern amb objectius verds fins al 2030, ambiciona que la demanda elèctrica es dispari un 45% des dels baixos nivells actuals per fer viable l’allau de noves renovables, amb la finalitat que el 81% de la producció elèctrica sigui neta al final de la dècada. Per aconseguir ambdós objectius cal impulsar més l’electrificació de cada cop més sectors econòmics i cal garantir una xarxa elèctrica suficient per evitar un caos tant en la producció com en el consum de llum.

Els grans grups com Endesa, Iberdrola, Naturgy o EDP, que són els amos de gairebé totes les xarxes de distribució elèctrica del mercat espanyol, posen pressió al Govern i a la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) perquè accedeixin a una reforma de la regulació actual per accelerar les inversions necessàries, per treure els límits a la inversió que estan lligats a l’evolució del PIB i per elevar la retribució que reben per les inversions realitzades a través del rebut de la llum. La propera revisió del marc regulador de les xarxes està ara en estudi i està previst que entri en vigor a partir del 2026.

Transició inviable

Les grans elèctriques i també la patronal Aelec (que agrupa Iberdrola, Endesa i EDP) han alertat que sense més i millors xarxes elèctriques la transició energètica a Espanya és inviable i també denuncien que la manca de capacitat de les seves xarxes de distribució ha fet que es perdin en els darrers anys milers de projectes industrials a Espanya per la impossibilitat de connectar-los. Fins al punt que les grans distribuïdores han hagut de rebutjar una de cada tres peticions de connexió a les xarxes tant per manca de capacitat per poder atendre-la i endollar-la com per l’alt cost que implicaria llançar noves línies ad hoc per a un determinat projecte, que va a càrrec del propi client.

En els últims quatre anys, totes les distribuïdores que operen al mercat espanyol han rebut peticions per endollar-se a les seves xarxes de projectes industrials amb una potència conjunta de 55.098 megawatts (MW), i s’han vist obligades a rebutjar la connexió a potencials clients de projectes amb una potència de 18.240 MW des del 2020, un terç del total, segons les dades agregades que manegen les companyies del sector.

L’allau de peticions de connexió i de denegacions s’ha concentrat molt especialment en els dos darrers anys. Només entre el 2022 i el 2023, les distribuïdores van rebre sol·licituds d’accés a les seves xarxes per a instal·lacions de 45.906 MW, i s’han rebutjat un de cada tres projectes donant un «no» massiu a plans amb 15.675 MW de potència en conjunt.

Oportunitats perdudes

Des del sector elèctric s’alerta d’una sagnia de centenars de projectes industrials perduts, especialment en els sectors dels centres de dades digitals, emmagatzematge energètic, noves indústries, ampliacions d’indústries ja existents i també xarxes de punts de recàrrega per a cotxes elèctrics. Tot i això, des del sector també es reconeix que no totes les peticions d’accés a la xarxa tenen projectes ferms darrere quan es formulen, i que un mateix projecte industrial encara a la recerca d’ubicació per implantar-se pot demanar connectar-se en diversos punts de la xarxa, per la qual cosa una mateixa potència sol·licitada apareix a les estadístiques sumada diverses vegades. Una dinàmica que desvirtua la realitat. El Govern va impulsar a finals de l’any passat una nova regulació per blindar les xarxes davant de l’«acaparament especulatiu» de permisos de connexió per part de projectes fantasma d’energètiques i tecnològiques, als quals se’ls retirarà els permisos si no demostren avenços en la seva instal·lació i perdran també avals presentats com a garantia.