L'Executiu obliga Idealista i Airbnb a aturar el frau | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

L’Executiu obliga Idealista i Airbnb a aturar el frau

  |   Novetats

La Vanguardia. Hauran de controlar que els lloguers temporals siguin legals

El reial decret que prepara el Ministeri d’Habitatge per controlar els lloguers de temporada no només obligarà els propietaris a obtenir un número de registre per a cada habitatge o habitació que es llogui durant menys d’un any. També converteix les plataformes digitals en subjectes obligats: hauran d’incloure aquesta nova matrícula a les aplicacions i li hauran de donar visibilitat, sota risc de sanció.

L’esborrany de reial decret, avançat la setmana passada per La Vanguardia i publicat ahir pel Govern central, recull obligacions específiques per a les plataformes en què s’anunciïn els lloguers, siguin les de caràcter immobiliari, com ara Idealista i Fotocasa, o les turístiques, com ara Airbnb i Booking. Seran responsables que, a les seves aplicacions, els arrendadors hi incloguin el nou codi que servirà per identificar els lloguers de curta durada i que garantirà que compleixen la llei.

Els arrendadors de pisos turístics o de temporada hauran de renovar cada any la ‘matrícula’ del pis

A més, aquestes empreses hauran de fer comprovacions aleatòries entre els arrendadors, hauran d’informar els propietaris del nou procediment de registre únic i hauran de transmetre informació mensualment a la nova finestreta única digital d’ arrendaments.

Fonts del Ministeri d’Habitatge indiquen que el Govern espanyol està “treballant” a precisar les conseqüències per a les plataformes d’eventuals incompliments, moltes de caràcter internacional. Les penalitzacions, indiquen, es podrien aplicar mitjançant la llei de consumidors i usuaris.

La nova norma, que està previst que entri en vigor el gener del 2025, defineix què és un lloguer de curta durada, categoria en què s’inclouen modalitats com els lloguers turístics i els d’habitacions per estades inferiors a un any.

La principal novetat és la creació d’un número identificatiu obligatori davant el Registre de la Propietat per a cadascun, que ha d’anar acompanyat d’un informe amb les causes que justifiquin la temporalitat.

El Ministeri d’Habitatge indica que, per aconseguir el número de registre, caldrà obtenir una nota marginal simple. No precisa el cost del tràmit, però se sol acostar als deu euros.

El número de registre serà condició necessària perquè l’habitatge aparegui en una plataforma digital. El Govern central considera que d’aquesta manera s’eliminarà el frau, ja que, quan s’assigna el número, el registre haurà d’aclarir si es compleixen els requisits sobre lloguer temporal en cada comunitat autònoma.

El registre serà únic i estatal, i els arrendadors l’hauran de renovar cada any. Quan hagi passat aquest període, si l’arrendador vol continuar comer­cialitzant la propietat, haurà d’aportar la llista dels con­tractes subscrits i la causa de cadascun. La ministra d’Habitatge, Isabel Rodríguez, va assegurar ahir que “només a Madrid hi ha 14.000 habitatges turístics il·legals”.