Rebuig frontal dels sindicats al pla de baixes flexibles del Govern central | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Rebuig frontal dels sindicats al pla de baixes flexibles del Govern central

  |   Novetats

La Vanguardia. El ministeri redefineix la proposta com una reincorporació progressiva a la feina

No són baixes flexibles, sinó una reincorporació gradual. El Govern central i els agents socials van constituir ahir la taula de diàleg social sobre la incapacitat temporal, i les seves posicions entorn d’aquesta idea de baixes flexibles estan totalment allunyades. El Ministeri d’ Inclusió i Seguretat Social va mantenir ahir la proposta de plantejar la reincorporació progressiva a la feina en un procés d’incapacitat temporal, però matisant els termes i malgrat el rebuig frontal dels sindicats.

La ministra d’ Inclusió i Seguretat Social, Elma Saiz, va plantejar el 3 d’octubre la reforma de la incapacitat temporal per combinar-la amb certa activitat laboral, sempre des de la voluntarietat, sota la supervisió d’un metge i “amb la salut com a primera condició i garantia del treballador”. Aquesta proposta de baixa flexible, entesa com una tornada anticipada al lloc de treball, va xocar amb l’oposició del Ministeri de Treball i ara, també de manera manifesta, dels sindicats.

La prestació per incapacitat temporal cobreix la pèrdua de rendes d’un treballador impossibilitat de manera temporal per treballar, per malaltia o accident, i, a més, rep assistència sanitària de la Seguretat Social. Amb la regulació actual, el temps en què un treballador s’està de baixa mèdica no és possible treballar, ja que la prestació seria denegada, anul·lada o suspesa. Així doncs, o s’està de baixa o s’està d’alta.

La Seguretat Social afirma que es tracta d’una extensió de drets per millorar la salut

Tot i això, segons fonts del Ministeri de Seguretat Social, en aquesta proposta de negociació sobre la incapacitat temporal no es parla de flexibilitat ni de tornada anticipada, sinó, en els casos en què el treballador ja estigui recuperat d’una baixa llarga, que se’n faciliti la reincorporació progressiva si això afavoreix la tornada i sempre sota supervisió mèdica. És a dir, que es podria entendre el canvi com una alta progressiva més que no pas com una baixa flexible

A més, el ministeri va obrir la porta que, en aquests casos, es cobri la part del salari corresponent compatibilitzant-lo amb algun tipus de prestació. Fins i tot fonts del Govern central van remarcar que la negociació està en un estadi molt inicial.

Els sindicats UGT i CC.OO. van avançar al final de la reunió el rebuig d’un plantejament de “baixes flexibles”, mentre que la CEOE ha evitat valorar el començament d’aquestes negociacions. Pel secretari de polítiques públiques i protecció social de CC.OO., Carlos Bravo, la proposta és “frívola i irresponsable”. La secretària de política institucional i polítiques territorials de la UGT, Cristina Estévez, va reclamar, per la seva banda, propostes per escrit: “Fins que no hi hagi una proposta en ferm, nosaltres no podem parlar sobre què és el que pretén el ministeri”. Estévez va assenyalar: “En cap cas els agents socials que formem part de la taula de diàleg social, cap d’ells ni patronals de sindicats, no estem a favor d’avalar cap mena de baixa flexible, és una aberració”.

Els agents socials demanen propostes per escrit i en ferm per poder avançar en la reforma

El secretari d’Estat de Seguretat Social, Borja Suárez, va explicar als mitjans després de l’obertura de la taula que, en tot cas, “és una extensió de drets”, no pas una limitació. Suárez va explicar que hi ha situacions en què la “reincorporació gradual” és la fórmula més efectiva per garantir una millora de la salut dels treballadors. “Creiem que és una primera reunió que ens ha de servir per començar a treballar amb tot el rigor i amb tota la discreció, i a mesura que anem avançant podrem compartir els resultats”, va indicar Suárez.

A la reunió d’ahir, presidida pel secretari d’Estat, es van abordar tres qüestions: la col·laboració entre les mútues i els serveis públics de salut en els processos traumatològics, l’avaluació dels diferents indicadors de la incapacitat temporal i la millora de l’acció protectora de la incapacitat temporal. Sobre les altres dues mesures, Suárez va indicar que “hi ha bon to” amb els serveis de salut, en relació amb la negociació perquè les mútues col·laborin en el reconeixement de processos traumatològics, i va assegurar que hi ha una comunicació “permanent” amb les comunitats autònomes sobre la mesura.