Catalunya finançarà als joves el 20% de l'entrada d'un pis | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Catalunya finançarà als joves el 20% de l’entrada d’un pis

  |   Novetats

Diari de Girona. No s’haurà de tornar el capital fins al final del préstec. El Govern reservarà 500 milions per cobrir la diferència entre el cost de les obres i el preu del lloguer

El Govern obrirà una línia de crèdit a través de l’Institut Català de Finances (ICF) perquè els joves puguin comptar amb el 20% de l’entrada necessària per adquirir un habitatge de segona mà com a residència habitual a través d’un fons públic d’emancipació que bonificarà els tipus d’interès. Durant la vida del préstec per a l’entrada, els beneficiaris, l’edat límit dels quals s’establirà entre els 30 i els 35 anys, només s’hauran de pagar interessos i el capital només s’haurà de tornar al final del període o si es ven abans d’aquest. Estan previstos 500 milions d’euros (100 milions a l’any) en cinc anys per a uns 12.000 habitatges que tindran un preu limitat. L’instrument serà un fons d’emancipació que s’ocuparà de constituir una borsa mitjançant la compra d’habitatges de segona mà amb requisits de renda familiar, metres quadrats i preu similars als de l’habitatge protegit (HPO).

Alhora es reservaran 500 milions per finançar el diferencial entre els costos de l’obra i el lloguer per atraure promotors i constructors a edificar habitatges a preu assequible o socials. Es calcula que el decalatge entre el preu de construcció i el lloguer, encara que és molt variable segons les zones, se situa en una mitjana del 20% i aquesta variable sol frenar els potencials inversors, que s’espera atraure. També estan previstos 500 milions en ajuts a fins a 100.000 famílies vulnerables.

Aquestes són algunes de les mesures incloses en el pla d’urgència per impulsar l’oferta d’habitatge protegit, un dels compromisos sorgits de la investidura de Salvador Illa com a president. El conjunt d’iniciatives se centra en el lloguer assequible i es mou al voltant de la mobilització i la reserva de sòl per a habitatges socials, duplicar els recursos destinats a aquests fins i agilitzar els terminis de tramitació.

En aquest pack amb el qual el Govern aspira a accelerar l’habitatge social es regularà també una nova llicència bàsica que permeti començar a realitzar obres o rehabilitacions i guanyar fins a 12 mesos als habitatges de protecció oficial (HPO) mentre es tramita la llicència urbanística. Amb totes aquestes mesures, l’Executiu català espera tenir fins a uns 20.000 habitatges d’aquest tipus entre el 2027 i el 2028, en finalitzar la legislatura, a preus assequibles del total de 50.000 previstos el 2030.

El Govern encara recull informació sobre la totalitat dels solars que es podran dedicar a habitatge protegit. La dotació total és de més de 1.100 milions d’euros a l’any, 4.400 en total a la legislatura. Es tracta d’una dotació que duplica l’existent fins ara, segons l’Executiu. D’aquesta quantitat, 500 milions anuals provenen de l’ICF per finançar operadors públics i privats que construeixin en el marc de reserva pública de solars d’habitatges protegits de lloguer o allotjaments dotacionals. Si el propietari, que s’inscriurà a la reserva de sòl per demanar ajudes, només té el solar se l’ajudarà a trobar constructor i si ja en té, se li facilitarà finançament de l’ICF, segons fonts del Govern.

Pes de l’habitatge social

Està previst llançar al febrer la primera convocatòria de lloguer garantit a 50 anys d’edificis d’obra nova qualificats com a habitatge protegit. Se’n durà a terme un cada any. Alguns municipis, com Tarragona, ja han mostrat interès en la iniciativa que persegueix «recuperar la dinàmica de concertació entre la Generalitat i el món municipal». Segons el parer del Govern, aquesta estratègia va permetre arribar a la màxima cota de producció d’habitatge assequible durant els Executius de Pasqual Maragall i José Montilla, amb gairebé 7.000 acabats el 2010. El pes de l’habitatge social podria pujar al voltant del 2,5% del total actual al 5 o 6%, segons estimen fonts oficials.

Alhora, l’Executiu, sota la batuta de la consellera de Territori, Sílvia Paneque, vol posar en marxa modificacions normatives perquè els municipis puguin mobilitzar solars d’equipaments per destinar-los a allotjaments dotacionals per a col·lectius amb dificultats d’accés a la habitatge, així com accelerar la transformació de sòls residencials destinats a habitatges de protecció oficial.