Destinen 45 milions a millorar la gestió de l'aigua en el sector turístic | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_1

Destinen 45 milions a millorar la gestió de l’aigua en el sector turístic

  |   Novetats

Diari de Girona. La Generalitat ha obert una línia d’ajuts per reduir i reutilitzar els recursos hídrics en els allotjaments, així com fomentar l’estalvi energètic i l’economia circular

en fuites del voltant del 40%. L’alcalde, Josep Bofill, diu que en els últims dos anys, però, s’han fet actuacions «puntuals» i s’ha aconseguit «millorar» entre un 2 i un 3%. «Avui en dia estem al voltant del 37%», explica a l’ACN. Però en tenen més de previstes. El contracte signat amb la companyia preveu una inversió d’entre 150.000 i 200.000 euros en actuacions de millora, a banda d’una subvenció de 150.000 euros de l’ACA. «Aquests diners aniran, bàsicament, a «sectoritzar» perquè és importantíssim detectar en quines zones tenim més pèrdues abans d’actuar», remarca Bofill.

En aquest sentit, però, admet que tenen localitzades algunes urbanitzacions on els problemes serien més evidents. En concret, les de Montgó, «que està molt deteriorada» i «comporta reparacions cada any», o el Camp dels Pilans, on també hi ha canonades «molt i molt velles» i amb una «alta pressió».

Situar-se a la mitjana

Amb aquestes mesures, el municipi espera situar-se en un termini «relativament curt» al voltant de la mitjana de Catalunya, amb entre un 15 i un 20% de pèrdues. Aquí Bofill admet que assolir el 100% és molt difícil i valora, més enllà d’aquestes actuacions, «la feina que s’ha fet per reduir els consums». «Hem vist que els dos últims anys hem reduït al voltant d’un 15-20% el consum global. I això s’ha fet primer per accions concretes de l’Ajuntament tancant dutxes de les platges, reduint temporalitat de recs, i invertint en el que són edificis municipals.

Pel que fa a Catalunya, Amposta i Alcanar lideren el rànquing, i preveuen revertir la greu situació de la xarxa d’aigua potable amb la renovació o canvi dels contractes de distribució, que expiren aviat, després d’uns vint anys de concessió. Les auditories d’eficiència hidràulica que Agbar ha fet a petició de l’ACA han confirmat el mal estat de les infraestructures i la falta d’inversió.

nEl departament d’Empresa i Treball destinarà 45 milions d’euros a finançar projectes que serveixin per reduir i reutilitzar l’aigua, així com per millorar l’estalvi energètic i l’economia circular dels allotjaments turístics. Així ho va anunciar ahir la directora general de Turisme, Cristina Lagé: «El primer que hem fet és posar sobre la taula 45 milions d’euros d’ajuts tant per la petjada hídrica com per a l’estalvi energètic», va assenyalar. D’aquests 45 milions d’euros, 27 surten directament de l’Impost sobre les estades en establiments turístics i la resta vénen dels Fons Next Generation. «Aquests ajuts ens serviran per afrontar els reptes que tenim com a societat en un model econòmic alienat amb la ciutadania», va afirmar la màxima responsable de turisme del govern català.

D’aquests 45 milions d’euros, doncs, 27 serviran per millorar l’eficiència hídrica dels allotjaments turístics. Segons Lagé, aquesta mesura té com a objectiu «reduir la petjada hídrica que pugui generar el sector turístic i assolir un canvi de paradigma que afavoreixi l’estalvi, l’eficiència i l’ús sostenible de l’aigua». «Unes mesures que tenen més rellevància que mai tenint en compte el context actual de sequera», va puntualitzar.

La línia de finançament per reduir la petjada hídrica procedeix de la recaptació de l’Impost sobre les estades en establiments turístics. S’adreça exclusivament a allotjaments hotelers, càmpings,allotjaments de turisme rural, apartaments turístics i albergs de joventut de titularitat privada que estiguin subjectes a l’Impost sobre les estades turístiques. Aquest 2024 s’hi destinaran 15.375.000 euros i, l’any 2025, 11.625.000 euros més.

La Direcció General de Turisme subvencionarà les actuacions que compleixin les especificacions tècniques, amb un ajut màxim de 300.000 euros. La resta del cost de l’acció subvencionada anirà a càrrec de la persona beneficiària. Els projectes presentats oscil·len entre actuacions que van des dels 2.000

Aquesta línia de subvencions del departament d’Empresa i Treball se suma a les diferents iniciatives que està portant a terme el Govern català per tal de fer front a escenaris de futures sequeres. Fa tot just una setmana, la consellera de Territori, Sílvia Paneque, va anunciar que, si no arriben precipitacions importants, diverses zones de Catalunya (incloses les comarques gironines) podrien tornar a afrontar restriccions per la sequera. Conscient que la falta de precipitacions serà cada cop serà més habitual, el Govern de Salvador Illa aposta per un model en què la gestió de l’aigua es deslligui cada cop més del cicle de pluja i es vagi més en altres models com el de la regeneració o la dessalinització. Per això, entre les infraestructures que la Generalitat vol construir al llarg dels propers anys hi ha una nova dessalinitzadora a l’Alt Empordà, l’ampliació de l’actual a la Tordera (dins del terme municipal de Blanes) i la instal·lació més immediata, l’any que ve, de dessalinitzadores mòbils a Roses i Empuriabrava.

neuros i fins als quatre milions d’euros. Les activitats subvencionades tenen un termini màxim per acabar les actuacions de dotze mesos a

comptar de la data de notificació de l’ajut.

Segons assenyala la Generalitat, les actuacions subvencionables es classifiquen en dues línies diferents en funció de la naturalesa del mecanisme de reducció de consum d’aigua: reutilització o estalvi d’aigua. Les actuacions més sol·licitades pels allotjaments corresponen a la línia 2.

La línia 1 correspon a actuacions consistents en el tractament i reutilització de l’aigua provinent de fonts diferents de la xarxa d’aigua potable (piques, dutxes, banyeres, piscines, rentat, condensació d’agents frigorífics, pluja, mar o residuals): sistemes de recuperació d’aigües; sistemes avançats de bugaderia i cuina; així com sistemes amb fonts alternatives d’aigua.

Pel que fa a la segona línia, la d’estalvi d’aigua, recull actuacions que redueixin el cabal d’aigua necessari i que comportin un estalvi d’aigua al conjunt d’instal·lacions en servei d’un establiment: sistemes d’estalvi d’aigua en habitacions, cambres de bany, cambres de neteja, zones de dutxes i vestuaris; sistemes d’estalvi i eficiència en piscines i aigües d’esbarjo; sistemes d’estalvi i eficiència en reg; sistemes digitals; reposicions i millores de les xarxes d’aigua.n

Palamós i Blanes són els dos municipis gironins que menys aigua perden per fuites