Cau un 45% l'oferta de lloguer permanent a Girona | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Cau un 45% l’oferta de lloguer permanent a Girona

  |   Novetats

Diari de Girona. Els habitatges d’arrendament de temporada s’han multiplicat per sis a la ciutat des de l’any 2019, segons un estudi. El topall al preu del lloguer s’estén a 31 municipis més de la província

Les famílies que busquen un lloguer permanent a la ciutat de Girona en aquests moments troben un 45% menys habitatges oferts dels que hi havia al mercat fa 5 anys, el tercer trimestre del 2019, segons un estudi publicat pel portal immobiliari Idealista. A més, durant aquest període de temps l’oferta de lloguers de temporada s’ha multiplicat per sis a la ciutat, ha crescut un 581%.

De fet, segons apunta l’estudi, els lloguers de temporada continuen augmentant la seva rellevància al mercat immobiliari en detriment dels arrendaments permanents. Els lloguers de temporada ja suposen un 25% de l’oferta total a Girona. En un any els pisos d’arrendament permanent han disminuït un 16% a la capital, mentre que els lloguers de temporada han crescut un 148%.

Francisco Iñareta, portaveu d’Idealista, explica que «malgrat el miratge que pot haver suposat en certs mercats la tornada al mercat d’alguns habitatges després del canvi de la durada dels contractes aprovat el març del 2019, l’oferta disponible al mercat continua caient, mostra que totes les mesures aprovades en aquest lustre només han aconseguit reduir al mínim l’oferta d’habitatges de lloguer permanent». El portaveu del portal immobiliari considera que «això ha exercit una enorme pressió sobre els preus, ha ampliat la competència entre famílies per aconseguir un habitatge i, en conseqüència, pràcticament ha expulsat del mercat els més joves i vulnerables». «La situació exigeixla reversió de la majoria d’aquestes mesures i la recerca d’un reequilibri en les relacions de propietaris i llogaters que aflori molt de producte al mercat i permeti que la situació es normalitzi», conclou.

Al conjunt de l’Estat l’oferta d’habitatges ha baixat un 33% respecte fa cinc anys. Durant aquest període de temps l’oferta de lloguers de temporada s’ha triplicat, en créixer el 232%. La capital on la sagnia d’oferta de lloguer permanent ha estat més gran és Barcelona,on la reducció d’habitatges disponibles arriba al 75%: han desaparegut 3 de cada 4 habitatges oferts a la capital barcelonina. A tres ciutats més l’oferta s’ha reduït a menys de la meitat: Oviedo (55%), Sant Sebastià (-54%) i Las Palmas de Gran Canària (-51%).

Entre els grans mercats, durant aquests 5 anys, l’increment més gran de l’oferta de temporada s’ha donat a Màlaga (amb un 466% més que fa un lustre), Alacant (309%), Sevilla (279%), València (276%), Barcelona (244%), Bilbao (217%) i Palma (208%). Els increments d’oferta més grans i més espectaculars s’han produït en petits mercats on aquest fenomen era fins ara pràcticament inexistent i on l’aparició d’alguns d’anuncis ha provocat pujades molt pronunciades. Són els casos de Jaén (2.500%), Múrcia (1.614%), Tarragona (1.080%), Granada (1.039%) o Castelló de la Plana (1.000%).

Dificultats per pagar el lloguer

D’altra banda, un 33% dels llogaters que ha llogat un immoble el darrer any esmenta el desemborsament inicial com un problema

El 33% dels llogaters tenen dificultats per afrontar els pagaments inicials del lloguer

per accedir a un habitatge de lloguer. Segons un estudi de Fotocasa, quan es pregunta específicament per aquesta qüestió, hi ha un 30% que afirma haver hagut de recórrer a familiars o amics o finançament extern per fer front a aquesta despesa. Concretament, aquest percentatge es reparteix entre el 19% que va demanar prestat a un familiar, amic o conegut, un 7% va sol·licitar finançament a una entitat bancària i un 4% que la va demanar a una altra entitat no bancària.

Aquesta problemàtica afecta especialment els llogaters més joves (18-24 anys). Així, només un 52% van poder fer pagar aquestes despeses inicials amb els seus estalvis. A la resta de grups d’edat van ser més del 70%.