La pugna entre bancs rebaixa les hipoteques a tipus fix per sota del 3% | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

La pugna entre bancs rebaixa les hipoteques a tipus fix per sota del 3%

  |   Novetats

Diari de Girona. El descens de l’euríbor i la previsió de més rebaixes intensifica la competència entre les entitats pels préstecs per comprar habitatge Els crèdits mixts i variables perden protagonisme

El descens de l’euríbor ha provocat una batalla entre bancs per captar clients per a hipoteques a tipus fix, en les quals assegurar un preu atractiu per a períodes de fins a 30 anys. Els actuals tipus baixos i les expectatives de noves rebaixes, després d’un període entre el juliol del 2022 fins al setembre del 2023 amb una pujada abrupta que els va portar del 0% al 4,50%, ha intensificat la pugna entre entitats per captar hipoteques.

Actualment hi ha moltes ofertes per sota del 3% i almenys més d’una desena d’entitats financeres han rebaixat els tipus d’interès fins a situar-los entre el 2,60% i el 2,95%, segons el comparador financer Helpmycash. En tot cas, mitjançant negociació a les oficines, les ofertes es poden rebaixar fins a 0,30 punts, segons fonts financeres. També la fintech Trioteca destaca que les hipoteques a tipus fix són ara el «total i absolut protagonista» davant d’unes de tipus variable, a les quals sumant el diferencial més habitual respecte l’euríbor se situen al voltant del 4%.

Les dades reflecteixen la tendència generalitzada per assegurar un tipus d’interès com més baix millor. Si a l’agost les hipoteques signades a tipus fix se situaven en el 68,3% davant el 31,7% de les mixtes, al setembre aquesta diferència és encara més gran, amb el mixt quedant reduït al 12,5% i el fix dominant el mercat amb un 85,7% del total, segons Trioteca. Els experts avisen que, en cas de voler passar-se a una hipoteca fixa per part dels que la tenen variable, el 31 de desembre acaba el termini per cancel·lar les comissions per aquests canvis.

«Esperonades per les últimes retallades de tipus del Banc Central Europeu (BCE), nombroses entitats bancàries han reduït l’interès dels seus préstecs hipotecaris al llarg de les últimes setmanes; una estratègia amb la qual pretenen millorar el seu volum de concessions després d’un 2023 més fluix a causa, precisament, de l’encariment que van patir aquests productes durant l’any passat», segons Helpmycash.

Després d’una anàlisi de les ofertes existents, HelpMyCash afirma que «almenys 12 bancs ofereixen ara unes hipoteques més barates que a principis del mes de setembre: Bankinter, COINC, Ibercaja, EVO Banco, Caixa Enginyers, MyInvestor, BBVA, Unicaja, ING, Caixa Guissona, Cajasiete i Kutxabank. Les rebaixes més destacades afecten préstecs hipotecaris a tipus fix, que són els que tenen més demanda a Espanya, tot i que moltes d’aquestes entitats han millorat també el preu de les ofertes a interès variable i mixt.

També ha entrat en aquesta dinàmica Banc Sabadell, que té una oferta al 2,60%, segons fonts de l’entitat. Hi ha entitats que ofereixen tipus lligats a determinades condicions, com ara domiciliar la nòmina o contractar una assegurança de llar o de vida, com és el cas de CaixaBank, que, en aquests supòsits, ofereix el 2,85% a 30 anys. «El preu que s’ofereix està totalment adaptat al client», segons fonts de CaixaBank.

Els analistes de Helpmycash destaquen les rebaixes de les hipoteques fixes d’EVO Banco (del 2,90% al 2,70%), BBVA (del 3% al 2,75%), Ibercaja (del 2,95% al 2,75) %), Bankinter (del 2,99% al 2,79%) i COINC (del 2,99% al 2,79%). Segons l’especialista hipotecari de HelpMyCash, Miquel Riera, «feia més d’un any i mig que els bancs no oferien uns tipus fixos tan reduïts». «De fet, abans de l’estiu, l’interès mitjà d’una hipoteca fixa fregava el 3%», afegeix.

Altres rebaixes

Així mateix, destaca que altres entitats també han reduït significativament l’interès de les seves hipoteques a tipus fix, encara que sense arribar a preus tan baixos. Són Unicaja (del 3,15% al 2,95%), Caixa Enginyers (del 3,10% al 2,95%) o MyInvestor (del 3,49% al 3,25%). Pel que fa a les hipoteques mixtes, asseguren que, entre el setembre i l’octubre, sis entitats han rebaixat el tipus fix inicial que s’aplica durant els primers anys del termini de devolució. Són Ibercaja (del 2,10% a l’1,75% a cinc anys), Cajasiete (del 2,45% a l’1,99% a cinc anys), EVO Banco (del 2,45% al 2,35% a cinc anys), Caixa Guissona (del 2,99% al 2,49% a cinc anys), ING (del 2,90% al 2,70% a 10 anys) i Caixa Enginyers (del 3,10% al 2,95% a 10 anys).