El mercat laboral gironí creix per sobre de la mitjana de Catalunya | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_1

El mercat laboral gironí creix per sobre de la mitjana de Catalunya

  |   Novetats

Diari de Girona. Els Gironès, la Garrotxa, la Selva i l’Alt Empordà són quatre de les vuit comarques on més creixen els afiliats a la Seguretat Social durant el mes de setembre

Els afiliats a la Seguretat Social van créixer a tota la demarcació de Girona durant el setembre en comparació amb el mateix mes del 2023. De fet, les comarques gironines van liderar l’augment de treballadors a Catalunya, ja que quatre de les vuit comarques on el nombre d’afiliats va créixer per sobre de la mitjana catalana són de la província de Girona.

El Gironès lidera l’increment de treballadors, amb una pujada del 2,7%. A aquest increment el segueixen la Garrotxa i la Selva, amb un 2,1% a cadascuna d’elles, i l’Alt Empordà, amb un creixement de l’1,7%. Totes aquestes comarques superen la mitjana catalana, on el nombre d’afiliats a la Seguretat Social va augmentar en 61.645 persones al setembre respecte a l’any anterior, segons dades provisionals de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat).

La resta de comarques de la província també van augmentar el nombre de treballadors. Al Pla de l’Estany els afiliats es van incrementar un 1,4%, seguida pel Baix Empordà (+0,6%); la Cerdanya (+0,4%) i el Ripollès (+0,3%).

Fi de la temporada turística

Tot i les bones dades en la comparativa interanual, la fi de la temporada turística es fa notar a totes les comarques de Girona. Els afiliats a la Seguretat Social van caure a totes les regions en comparació amb el mes d’agost. Aquelles comarques on el turisme té un major pes van registrar algunes de les baixades més importants. La caiguda d’afiliats la lidera el Baix Empordà (-7,6%), seguida per l’Alt Empordà (-5,5%); la Cerdanya (-4,3%); la Selva (-3,5%); el Ripollès (-1,7%); el Gironès i el Pla de l’Estany (-0,6% a ambdues comarques) i la Garrotxa (-0,5%).

En relació amb el mes d’agost, el nombre d’afiliats es va mantenir pràcticament invariable al conjunt de Catalunya, amb una pujada de 475 afiliats (0,0%), tot i que va disminuir en 29 comarques. Els principals augments va ser els del Vallès Occidental (1,7%) i el Vallès Oriental (1,4%), mentre que les disminucions més accentuades van tenir lloc a l’Aran (-10,2%) i el Pallars Sobirà (-9,3%).

Sector serveis

El sector dels serveis, que representa el 79,2% de les afiliacions, va augmentar en 57.680 afiliacions al setembre respecte al mateix mes de l’any anterior, xifra que representa un increment del 2%, el més elevat de tots els sectors. Les afiliacions al sector serveis van augmentar a tot el territori, excepte al Lluçanès (-3,0%) i a l’Alta Ribagorça (-1,1%). En nombres relatius, la taxa de variació més elevada és la del Solsonès (4,0%), seguida del Gironès i la Garrotxa (3,1% cadascuna).

Al setembre, l’augment de les afiliacions a la indústria va ser del 0,8% en relació amb un any enrere (4.220 afiliacions). Les afiliacions a la construcció van créixer un 1,1% interanual, fet que representa 2.395 afiliacions més a Catalunya. L’agricultura va registrar un lleuger decrement (15 afiliacions menys que un any enrere). Els afiliats a l’agricultura van disminuir a 24 comarques.