Empresaris de la Catalunya central aposten per la diferenciació per a obrir-se al món | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Empresaris de la Catalunya central aposten per la diferenciació per a obrir-se al món

  |   Novetats

Diari de Girona. La regió intenta combinar les noves tecnologies amb el treball tradicional. L’empresariat de la Catalunya central reclama diversificar l’activitat i confia en Fàbrica Nova per rellançar el futur

Els empresaris de Catalunya central estan d’acord que perquè les companyies aconsegueixin una expansió real en el mercat mundial, han de saber diferenciar-se. Trobar els seus mercats i apostar per ells. Per això, és essencial també introduir les noves tecnologies als mètodes de treball tradicional dels quals estan orgullosos. Són algunes de les principals conclusions que s’extreuen de la taula rodona «Es pot crear un pol d’innovació a la Catalunya central?», celebrada aquest dimarts en el monestir de Sant Benet, en el marc del primer Fòrum Empresarial de Sant Fruitós de Bages 2024 ‘A la recerca del nou lideratge’.

En ella han participat Luis Giménez, director d’inversions i desenvolupament de P3 Logístics Parks; Josep Macià, president de Denso Barcelona; el gerent de Rossignol Artés, Jordi Lladó; vicepresidenta de la Cambra de Comerç de Manresa i gerent d’Inoxforma, Elvira Garcia, i el gerent i propietari de Señor, Josep Ribas.

Macià (Denso Barcelona) considera que el sector de l’automoció està sotmès a “massa pressió per la diversificació”. Ha argumentat que “el món és molt gran, no tots els territoris tenen una intenció tan forta d’electrificar la seva mobilitat”. I ha posat l’exemple de Sud-amèrica i els Estats Units. En aquest punt, la “incertesa geopolítica” no facilita les coses. No obstant això, ha destacat el treball que es duu a terme en el territori, “en col·laboració amb enginyeries locals, amb les quals podem créixer”.

Lladó (Rossignol Artés) ha posat en valor que “des d’aquí abordem el 15% de la demanda mundial d’esquís”. Si és el cas, això no els fa plantejar-se augmentar la seva producció. “No farem més, però els farem de manera més ràpida, millor, amb menys impacte”. Fabriquen la seva pròpia maquinària. “És el que ens ha fet estar on estem”. I adverteix que “hi ha certs problemes a la mà d’obra”. Amb les noves generacions, la cultura del treball, segons afirma, ha de reinterpretar-se.

Elvira Garcia (Inoxforma) ha apostat per l’especialització de les empreses, sobretot les familiars. “Hem de fer allò en què som bons i, la resta, deixem-ho estar”. En el cas de la seva companyia, el temps ha passat i la manera de treballar s’ha actualitzat, però l’essència ha quedat intacta. En un moment que ha fet riure a tots els assistents del fòrum, Garcia ha argumentat que, amb 30 anys d’experiència en la gestió de la seva companyia, el que més els preocupa en aquests moments són “els fabricants xinesos”.

Ribas (Señor) ha assenyalat que les empreses han de “tenir clar què volen fer i cap a on volen anar”. “Som un gra de sorra en el sector, però sempre podem buscar allò que et fa diferent de la resta, i trobar un mercat que el valori”. Ha apuntat que “el preu compta, però cal oferir qualitat i servei i tenir clar que el que més ven és la confiança”.

Un territori privilegiat

En l’acte també han participat Josep Lluís Micó, director de Regió7, que ha remarcat que la trobada de Sant Benet constata “dues bones notícies”: “la vitalitat empresarial a la regió central”, ha dit, i “el compromís d’un mitjà de comunicació de referència i el seu grup, Prensa Ibérica”, un grup “de referència internacional”, ha apuntat. Segons Micó “ens estem convertint en el nou paradigma sense renunciar a l’autonomia podem créixer i fer progressar la societat mitjançant la col·laboració sincera i honesta, crítica, però sempre constructiva”, ha remarcat per presentar les intervencions de la jornada.

Per part seva, el Joan Carles Batanés, alcalde de Sant Fruitós, ha destacat el fet que aquest municipi aculli la trobada, un municipi prop d’una capital de comarca, Manresa, que “és com és per les diverses poblacions que té en l’entorn, que constitueixen el nucli del potencial de desenvolupament econòmic de la Catalunya central, on Sant Fruitós és el punt central”. Ha agraït a Regió 7 i Prensa Ibérica “per la lluïdesa de recuperar el Fòrum Empresarial de la Catalunya central a Sant Fruitós”. “La cerca de nous lideratges passa per aquesta zona”, ha afirmat. L’alcalde ha destacat de Sant Fruitós el fet d’estar prop de Manresa, la facilitat en la mobilitat i una orografia favorable per a la implantació d’usos industrials. I un govern municipal, ha afegit, “que creu que les empreses mereixen un tracte de ciutadà” del municipi.

El secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, Jaume Baró, ha estat l’encarregat de tancar l’acte. Ha posat en valor la celebració d’aquest acte com “un espai per poder reflexionar com a territori i saber cap a a on va”, i s’ha posat a la disposició de les empreses per ajudar-les a créixer. “Farem tot el que sigui necessari per a crear llocs de treball de qualitat per tot el territori”, ha conclòs.

L’acte, al qual han acudit prop d’un centenar de persones, s’ha celebrat amb el patrocini de la Generalitat de Catalunya, CaixaBank, Adbisió i Skoda for Business-Mass Pragauto, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages.