El PSOE vol obligar els pisos turístics a indicar la llicència | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El PSOE vol obligar els pisos turístics a indicar la llicència

  |   Novetats

El Periódico. Una proposició no de llei dels socialistes pretén combatre els anuncis dels apartaments il·legals

Mentre el Govern treballa en el que s’ha de convertir en el primer registre únic d’habitatges d’ús turístic, una iniciativa que segons les indicacions de la Unió Europea haurà d’estar en marxa el 2026, el Congrés dels Diputats continua debatent com combatre els problemes que generen els allotjaments il·legals. “Estem davant una crisi d’habitatge molt, molt greu, que afecta molts sectors de la població i, per tant, resulta il·lògic que s’estiguin destinant allotjaments a finalitats turístiques fora de qualsevol control”, constata Pepe Mercadal, diputat del grup socialista, que ha promogut una proposició no de llei per mirar d’atallar les males pràctiques en aquest àmbit. Una de les mesures previstes en la iniciativa parlamentària serà “l’obligació dels propietaris d’incloure en els seus anuncis –especialment en aquells que es facin en plataformes online– el número de llicència de l’activitat”, indica el socialista menorquí.

Les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) indiquen que hi ha a Espanya 351.389 habitatges turístics, amb un augment anual del 1.502% aquest any 2024. L’increment ha sigut significatiu en comunitats com Andalusia, les Canàries, Galícia o el País Valencià. “Hi ha autonomies, com la meva, Balears, on aquest fenomen ha disparat els preus de l’habitatge fins a punts insostenibles, cosa que està castigant la població que resideix allà de manera habitual”, afirma Mercadal, que recorda que el problema afecta ja pràcticament totes les regions espanyoles.

Els socialistes demanen que el Govern central, els autonòmics i els ajuntaments col·laborin en la posada en marxa de campanyes dirigides al turisme intern per desincentivar aquesta pràctica. I que, a través de Turespaña, es realitzin accions de promoció que “contribueixin a la sostenibilitat del model turístic espanyol i a la competitivitat del sector, a través de la diversificació de destinacions i de mercat”.

Mercadal, que confia que la proposta tiri endavant en la reunió que el pròxim 19 d’octubre tindrà la Comissió d’Indústria i Turisme del Congrés, recorda que “el mateix PP està compromès en la lluita contra els pisos turístics il·legals en les comunitats en què governa”. “De fet, la petició d’incloure el número de llicència del pis en els anuncis que es facin a, per exemple, Airbnb, és una mesura que ja està en vigor a les Balears”.

Però és que a més de contribuir a agreujar el problema habitacional, aquestes pràctiques estan impactant molt negativament en el sector turístic. “El model de pis clandestí que no compta amb llicència no contribueix a un turisme responsable, de qualitat i sostenible, a més de suposar una competència deslleial, està generant tensions al mercat, problemes de convivència entre turistes i residents, i processos de gentrificació en nuclis urbans”, declara el diputat. “És una mesura molt concreta, molt petita, però és que el problema de l’habitatge a Espanya és polifactorial i requerirà moltes solucions d’aquest tipus”, argumenta.