El preu del lloguer cau gairebé un 6% a Girona durant l'últim trimestre | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_2

El preu del lloguer cau gairebé un 6% a Girona durant l’últim trimestre

  |   Novetats

Diari de Girona. El Govern calcula que els preus han baixat entre un 3 i un 5% amb els topalls al lloguer en els primers dos trimestres d’aplicació

El preu de lloguer cau a les comarques gironines un 5,9% durant l’últim trimestre. Només en el darrer mes, el preu per arrendar un habitatge a la província ha baixat un 4,5%, segons les dades del portal immobiliari Idealista. En tot el 2024, tant sols al juliol i al setembre la despesa per accedir a un pis de lloguer ha registrat caigudes intermensuals.

La baixada dels preus es generalitzada a Catalunya. Segons calcula el Govern, l’aplicació dels topalls als lloguers ha provocat una caiguda dels preus d’entre el 3 i el 5% en els primers dos trimestres d’aplicació de la mesura. Segons la consellera de Territori, Sílvia Paneque, les dades confirmen una certa «contenció» en les rendes. El Govern té previst difondre les dades completes i exactes la setmana vinent. «Veiem un cert efecte», ha remarcat en declaracions a la premsa abans d’entrar a la conferència sectorial d’habitatge a Madrid. Amb tot, ha dit que per reforçar l’efecte de la iniciativa cal intensificar la construcció d’habitatges socials i públics.

Tal com ha exposat la consellera, les dades provenen de diferents estudis i observatoris que estan analitzant l’efecte del topall, entre ells un de la Generalitat, un altre de l’Ajuntament de Barcelona, així com organismes independents, segons informa ACN.

«El problema de l’habitatge és complex, i no té només una recepta. Estem treballant en una proposta que donarem a conèixer la setmana vinent en l’àmbit del debat d’orientació política general a Catalunya on un dels paquets que podríem desenvolupar és la construcció delegada», ha afirmat Paneque.

En el cas de Girona ciutat la baixada del preu del lloguer en el darrer trimestre ha estat menys intensa que al conjunt de la província, ha caigut un 3,5%. Respecte a l’agost, en canvi, el lloguer s’ha encarit un 1,2%.

Tot i la moderació dels preus respecte al juny, el lloguer es manté per sobre del preu registrat fa un any. Arrendar un pis a les comarques gironines actualment és fins a un 6,5% més car que fa dotze mesos. A la capital la diferència és major, el lloguer s’ha encarit un 9,6% en l’últim any, segons Idealista.

La situació de Girona és molt similar a la del conjunt de l’Estat. El preu del lloguer d’habitatges a Espanya s’ha incrementat un 10,2% durant els darrers 12 mesos, mentre que en taxa trimestral el preu ha caigut un 2,4%. Totes les capitals espanyoles han incrementat els preus en l’últim any, excepte a Osca on es van mantenir estables. El preu també s’ha incrementat a totes les comunitats autònomes durant els darrers 12 mesos.

 Per a Francisco Iñareta, portaveu d’Idealista, «la situació actual del lloguer a Espanya és alarmant i requereix solucions immediates». «Per posar fi de manera urgent a aquesta sagnia de l’oferta que està disparant els preus hem de contemplar els propietaris com la solució i no com el problema», afegeix.