Cuerpo planteja una proposta de mercat únic real per a les empreses | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Cuerpo planteja una proposta de mercat únic real per a les empreses

  |   Novetats

Diari de Girona. El ministre d’Economia pretén reduir traves burocràtiques amb un nou règim a què denomina la “comunitat autònoma número 18”. El propòsit és acordar amb autonomies i ajuntaments uns «requisits mínims comuns»

El ministre d’Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, va remarcar ahir el propòsit ferm del seu departament d’avançar en la reducció de càrregues administratives i burocràtiques que llasten l’activitat de les empreses i va plantejar avançar en el que seria un nou “règim 18” o “la comunitat autònoma número 18”, de caràcter teòric, per avançar cap al mercat únic a Espanya.

El mateix Cuerpo va explicar que la seva sorprenent proposta ha sigut copiada de l’anomenat Informe Letta el document que l’ex primer ministre italià Enrico Letta va presentar el mes de juny passat per avançar cap al mercat únic a Europa.
Operar amb més facilitat
Prenent com a punt de partida l’Europa dels 27 països, Letta proposa crear el règim 28, també batejat com l’Estat 28, a tall de “drecera” perquè les empreses puguin operar amb més facilitat en cadascun dels països de la Unió Europea sense traves administratives diferents a cada un. I això és el que Cuerpo va plantejar ahir en el curs d’una conferència i posterior col·loqui organitzats pel Consell General d’Economistes, a Madrid.

L’objectiu, va explicar Cuerpo, és acordar amb autonomies i ajuntaments una sèrie de “requisits mínims comuns perquè una empresa que els compleixi pugui treballar en qualsevol comunitat autònoma”, sense haver d’atendre requeriments addicionals.

Des del punt de vista del ministre d’Economia, aquesta iniciativa té per objectiu avançar cap al mercat únic espanyol i eliminar barreres regulatòries entre comunitats autònomes i municipis.

I per avançar en aquest règim 18, el ministre va anunciar que convocarà la setmana vinent la Conferència Sectorial de Regulació perquè autonomies i ajuntaments facin aportacions a l’anàlisi i a les possibles solucions, de manera que “d’aquí a final d’any, puguem tenir un diagnòstic i una llista de mesures concretes per portar a terme”, va dir durant la seva intervenció. El president del recentment creat Consell de la Productivitat també serà convocat a aquesta reunió.

Cuerpo va expressar que ha compartit la seva iniciativa nacional amb l’ex primer ministre italià, Enrico Letta, i que aquest s’ha mostrat satisfet per la iniciativa.

El ministre espanyol veu el seu objectiu de règim 18 per a Espanya com “el germen que pot servir de base per parlar després amb Portugal i, més tard, avançar a nivell europeu. “Nosaltres volem fer la nostra aportació nacional en aquest objectiu. Es tracta d’avançar cap al mercat únic espanyol, peninsular i europeu”, va resumir el ministre.

Intel·ligència artificial

El titular d’Economia va remarcar que la reducció de les càrregues administratives i regulatòries “serà una palanca de millora de productivitat d’ara endavant”. Per avançar en aquest objectiu, el ministeri també està avançant en el desenvolupament d’una eina d’intel·ligència artificial (IA) que es posarà a disposició de les pimes per alleujar les càrregues administratives i els procediments burocràtics i facilitar l’accés a ajudes i finançament.

Aquesta iniciativa ja va ser avançada per Carlos Cuerpo el passat mes d’abril i ara, ahir, va confirmar que el Ministeri d’Economia està avançant en el seu desenvolupament amb l’objectiu de proporcionar “facilitats a les pimes perquè puguin bregar amb aquest Leviatan, aquesta càrrega enorme d’obligacions administratives”.