La inflació cau set dècimes a les comarques gironines i se situa en el 2%, la xifra més baixa des de principis d'any | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_3

La inflació cau set dècimes a les comarques gironines i se situa en el 2%, la xifra més baixa des de principis d’any

  |   Novetats

Diari de Girona. L’habitatge i el sector serveis són dels sectors que més han crescut des de l’agost de 2023

Els preus a les comarques gironines van baixar set dècimes el passat mes d’agost en relació amb el juliol, situant la inflació interanual en el 2%. És el segon mes consecutiu de descens dels preus després d’un primer semestre de puges moderades, donades especialment pels preus de l’habitatge i els subministraments, que s’enfilen tres punts respecte l’any passat; per l’alcohol i el tabac, que ho fan un 3,2%; i pel sector serveis, que s’ha encarit 3,6 punts, segons detalla l’Institut Nacional d’Estadística. La resta d’àmbits creixen de manera moderada, mentre que només baixen el transport, un 1,7%; les comunicacions, un 0,6%; i el vestit i el calçat, quatre dècimes. Tot plegat ha fet que la inflació sigui la més baixa des de principis d’any.

L’Índex de Preus al Consum (IPC) a les comarques gironines es conté respecte a l’any passat. Aquest agost s’ha tancat amb un descens de tres punts en relació al mateix mes del 2023, quan l’IPC interanual era del 2,3%.

Amb tot, el cost de la vida segueix sent un 2% més car a la demarcació en relació amb el 2023, fet que ve impulsat especialment pel preus relacionats amb el sector serveis, l’alcohol i el tabac, i pel preu de l’habitatge i els subministraments. Aquests tres aspectes són els que més s’enfilen, en relació a l’agost de l’any passat.

Els aliments i les begudes no alcohòliques també s’incrementen, però per sota la mitjana de la demarcació. En concret, avui és un 1,7% més car que fa un any omplir. Els preus dels mobles i articles de la llar creixen un 1,4%, mentre que la salut i l’educació augmenten un 2,2% i un 2,5%, respectivament.

Pràcticament pla

Els preus han baixat aquest agost set dècimes en relació amb el juliol passat, quan ja n’havien baixat

És el segon mes consecutiu de descens dels preus després d’un primer semestre de puges

cinc en relació amb el juny de 2024, sumant dos mesos de descensos.

I això que hi ha hagut poca variació en bona part dels productes, i en molts dels aspectes que s’estudien no s’arriba a una diferència d’un punt ni d’increment ni en baixada de preu. El més significatiu és la caiguda de nou dècimes del transport, o la crescuda moderada del 0,5% de l’habitatge i el sector serveis.

La caiguda de preus respecte al juny ve donada per la campanya de rebaixes d’estiu. I és que respecte al juny d’aquest mateix any la caiguda de la roba i el calçat ha estat de deu punts i mig, fet que ha ajudat a moderar els preus d’aquest agost

Situació similar a Catalunya

Pel que fa a la resta de la comunitat autònoma, l’IPC ha caigut fins al 2,4% a l’agost, cinc dècimes menys respecte el juliol. Es tracta de la variació interanual més baixa de l’últim any, i s’atribueix al descens dels preus dels carburants i l’alimentació. En canvi, l’electricitat s’ha encarit més que el 2023.

L’IPC subjacent s’ha mantingut en el 2,9%, igual que al juliol. Pel que fa a la variació mensual, a Catalunya els preus han repuntat un 0,1%.