Treballar als estius per tenir diners durant el curs | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Treballar als estius per tenir diners durant el curs

  |   Novetats

Diari de Girona.  Molts joves «sacrifiquen» les vacances per pagar-se les despeses personals a l’hivern

L’estiu sol ser l’època més esperada per tothom, especialment pels joves estudiants que, un cop acabades les classes, aprofiten els mesos de vacances per relaxar-se, sortir de festa, viatjar i gaudir abans de tornar a les aules o començar la seva vida laboral. Molts joves, però, aprofiten les dates estiuenques per treballar i guanyar-se un sou amb el qual, o bé pegar-se els estudis si ho necessiten, o bé disposar d’uns diners extra pel següent curs escolar.

És el cas de Lídia Malfeitos, de 21 anys, que estudia Medicina a la Universitat de Girona i aquest estiu ha treballat a l’Sprinter de Platja d’Aro. Ella buscava feina a qualsevol lloc i, davant la temporada d’estiu, «ja tires més currículums a les zones de costa que hi ha més turisme i més feina», explica. Els diners que obtingui li serviran com a coixí durant el curs per poder-se pagar les seves despeses personals, «tens uns diners per tu que no has de demanar als teus pares, no he de patir si vull anar a sopar», afirma la jove. L’estudiant de medicina està contenta amb la feina i sap que l’hi compensarà durant el curs, tot i això, hi ha dies que, amb el cansament o «quan has d’anul·lar un pla que et feia il·lusió amb els amics perquè tu treballes i ells no», se li fa més dur treballar durant els mesos de «descans». Malgrat tot, no té la sensació de perdre l’estiu pel fet de treballar, ja que sap que recollirà els fruits del seu sacrifici durant el curs.

El cas d’Afra Peracaula, de 18 anys, és diferent, ella sí que sabia on volia treballar, o més aviat, on no volia fer-ho. L’any passat va passar l’estiu treballant en un restaurant. Aquest any, «tenia com a prioritat no tornar a l’hostaleria», explica la jove, «no és que no hi estigués còmode, però volia provar altres tipus de feines» afirma. Aquest estiu ha treballat a l’Stradivarius del centre de Girona. Peracaula comença aquest setembre un Doble Grau en Fisioteràpia i Esports a la Universitat de Lleida i, per tant, haurà de canviar de ciutat. Amb les despeses de viure fora i el fet d’haver de compartir pis, «no vull haver de dependre molt dels meus pares», apunta. Sap que pel curs vinent necessitarà diners i exposa «vull tenir la meva pròpia economia, poder-me pagar el menjar i les despeses personals». Tanmateix, és conscient que, amb el sou d’aquests mesos, no cobrirà les despeses de tot el curs, però per ella és important «que els meus pares m’hagin d’ajudar menys», conclou.

També hi ha casos com el d’Aniol Màrquez de 22 anys. Ell, després de dos estius treballant de mosso de cuina a l’hospital de Santa Caterina, portant menjar de la cuina a planta, volia provar quelcom diferent. Aquest estiu ha treballat al parc Discovery Cove, a Orlando, Estats Units: «Ja ho havíem volgut fer l’any passat, però no va quallar. L’estiu passat amb la feina a l’hospital i tots els meus amics treballant amb horaris diferents sense poder-nos coordinar per fer plans, se’m va fer un pèl monòton», afirma. Aquest segon cop va funcionar i, a través d’una agència, ha pogut anar a treballar tot l’estiu als Estats Units, això sí, sense guanyar-hi diners, «en cap moment esperàvem tornar amb diners. El nostre objectiu era tornar a 0, sense perdre-hi». La idea d’aquests viatges és que un cop pagat el contracte amb l’agència que et porta allà, els vols i els extres que farà allà, com aprofitar uns dies lliures per anar a Puerto Rico, tornis aquí sense haver perdut diners, però sense tampoc haver-ne guanyat, «al final veníem per l’experiència», acaba.