Un turisme que conserva la natura | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

imatge 2

Un turisme que conserva la natura

  |   Novetats

Diari de Girona. El Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya està fent un estudi per avaluar l’impacte del públic en quatre llocs de Catalunya, entre els quals s’inclouen àrees protegides per l’Alta Garrotxa i el Montseny.

El turisme és una pràctica que, actualment, es troba en el centre de molts debats amb persones que estan a favor i d’altres que estan en contra. Sigui com sigui, però, el turisme té un impacte, sobretot si es produeix en espais naturals. Amb l’augment del turisme, les persones que volen estar en contacte amb la naturalesa i les publicacions a les xarxes socials ha fet que augmenti el nombre de visitants als indrets naturals. Precisament per aquest augment de l’afluència de públic, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) està fent un estudi per avaluar els efectes d’aquests visitants en quatre llocs de Catalunya: l’Espai Natural Protegit de l’Alta Garrotxa, el Parc Natural del Montseny, el Parc Natural dels Ports (Tarragona) i la reserva nacional de Caça de Boumort (Lleida).

Aquest estudi, que compta amb la col·laboració de la Fundació Emys, la Fundació Trenca i SEO BirdLife, utilitza càmeres de fototrampeig i gravadores de so per analitzar l’impacte de la presència humana sobre diverses espècies de fauna, com mamífers i aus, en hàbitats forestals. L’objectiu és impulsar un model de turisme forestal que sigui compatible amb la conservació de la biodiversitat.

Segons indiquen des del CTFC, els llocs triats per fer l’estudi són indrets on els últims anys hi ha

Algunes de les parades del mercat setmanal d’Olot hauran de canviar d’ubicació a causa de la programació de les Festes del Tura, que tindran lloc del 6 al 10 de setembre. Per aquesta raó des de l’ajuntament expliquen que els pròxims dilluns 2 i 9 de setembre, les 41 parades d’alimentació i planter que normalment estan instal·lades a la zona del Firal i el Firal Petit es traslladaran hagut un augment significatiu de visitants que van amb la intenció de gaudir de l’entorn i fer activitats recreatives a l’aire lliure; «tanmateix, diversos estudis realitzats en espais naturals protegits suggereixen que la compatibilitat de l’ús públic i la conservació dels valors naturals requereix una gestió específica».

Això es deu al fet que la presència humana constant i intensa en aquests espais pot tenir conseqüències en el comportament d’algunes espècies, «limitant-ne l’espai vital disponible i alterantne la reproducció». Per aquesta raó, malgrat que l’estudi es va iniciar el passat mes d’abril i s’allargarà dos anys, ara mateix es troba en un dels moments més importants, ja que coincideix el pic de visitants amb l’època de cria de moltes espècies, que es produeix entre la primavera i l’estiu. A més, el pas constant de persones en aquests espais té altres efectes com l’erosió del sòl i els danys a la vegetació.

Causes de l’afluència

Entre les causes que el CTFC atribueix a l’augment d’afluència s’inclouen: l’increment de població, la demanda creixent de contacte amb la natura, la popularització del cotxe privat com a mitjà de transport o la democratització de la informació, que permet a unv gran nombre d’usuaris conèixer espais naturals mitjançant internet i xarxes socials.

Valors ecològics

Els investigadors són conscients que el contacte amb la natura i les activitats a l’aire lliure són molt importants per als éssers humans per mantenir una salut física i mental, per aquesta raó el seu objectiu és fer compatible les activitats recreatives a l’exterior amb la conservació dels valors ecològics d’aquests espais. Així que, a més d’analitzar l’impacte, també proposaran algunes mesures per “recuperar i millorar els ecosistemes forestals, protegint zones especialment sensibles per a la fauna i la flora, informant els usuaris sobre pràctiques respectuoses i construint espais més resilients davant del canvi climàtic i els incendis foretals”.

Projecte Blow4Bio

Aquesta actuació s’emmarca en el projecte Flow4Bio, Boscos Fluids per a la Biodiversitat i les Persones, que promou el turisme forestal sostenible zones rurals, combinant desenvolipament econòmic amb conservació de la biodiversitat. El projecte compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat pels fons NextGenerationEU.