Fitch veu positiva per a Catalunya la reforma del seu finançament | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_3

Fitch veu positiva per a Catalunya la reforma del seu finançament

  |   Novetats, Principal

El Periódico. L’agència calcula que el pacte entre el PSC i ERC, que considera negatiu per a altres comunitats, no s’implementarà a curt termini

L’agència de qualificació de deute Fitch considera que la reforma del finançament de Catalunya pactada entre ERC i el PSC «seria positiva» per a les finances catalanes però negativa» per a les comunitats autònomes que ara es beneficien de fons anivelladors. En tot cas, Fitch no espera que el nou model es pugui implementar «a curt termini», com a conseqüència de la fragmentació política.

«Es necessita una majoria al Congrés per modificar les lleis de finançament regional, i això és una cosa que no tenen els partits que donen suport a aquesta reforma», remarca l’agència de qualificació en una nota emesa ahir. «El PSOE ha recolzat l’acord, però s’enfronta a l’oposició d’altres partits, particularment el PP», recorda. Una altra qüestió és la possible condonació de deute autonòmic amb l’Estat, que podria ascendir a uns 15.000 milions en el cas de Catalunya (segons el que van pactar a finals del 2023 el PSOE i ERC). «Aquesta mesura reduiria el deute total i les càrregues financeres de les regions, cosa que seria moderadament positiva per a les seves qualificacions [del deute]», afegeix.

Les agències de qualificació tenen com a principal funció mesurar la capacitat d’una administració o una empresa de tornar els diners que demanen. En funció d’això, atorguen una qualificació o una altra al deute pendent de devolució. Segons l’opinió de Fitch, «els indicadors de deute de Catalunya haurien de millorar dràsticament perquè hi hagi una millora de la qualificació».