La desacceleració europea frena el dinamisme de les exportacions | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_2

La desacceleració europea frena el dinamisme de les exportacions

  |   Novetats

La Vanguardia. Continuen en nivells rècord, però cauen un 3%, i a Catalunya, un 10%.

La desacceleració econòmica a la UE té el seu correlat en les exportacions espanyoles, que perceben les dificultats d’alguns dels seus grans clients comunitaris i han començat a caure, malgrat mantenir-se en nivells rècord. La UE va créixer de mitjana un 0,3% el segon trimestre, la meitat que en el començament de l’any i entre problemes a la sala de màquines, que és Alemanya. El seu comportament va ser pitjor que el d’ Espanya, que va mantenir en el 0,8% el seu creixement, però l’escenari s’encomana i ja està posant a prova les empreses exportadores.

Malgrat la feblesa a la UE, destinació del 62,5% de les exportacions espanyoles, les dades sobre comerç exterior publicades ahir pel Ministeri d’Economia donen peu a diverses interpretacions, no totes dolentes. Hi ha alguns elements positius, entre els quals, la forta reducció del dèficit comercial al juny, i d’altres que apunten a una pèrdua de força després de dos anys en nivells rècord.

Entre les bones notícies, el dèficit comercial es va reduir un 70% al juny i es va situar en 712 milions d’euros. Les exportacions van ser de 32.968 milions, la segona millor dada per a un mes de juny fins ara, i el mateix passa amb l’acumulat els sis primers mesos de l’any, amb 195.105 milions d’euros només superats per les xifres del 2023.

A això s’hi afegeix que el preu de l’energia ha tendit a contenir-se, i amb això, les importacions. El Govern central destacava ahir que l’economia espanyola hauria registrat al juny un superàvit comercial de 958 milions si no es té en compte l’energia.

Tot i això, hi ha senyals que apunten en una altra direcció. Les exportacions van ser al juny un 3% més baixes que les del mateix mes de l’any passat –el Govern central sosté que haurien augmentat si el juny d’aquest any no hi hagués hagut dos dies feiners menys– i en l’acumulat de l’any experimenten un retrocés del 2,4%.

Les xifres no acaben de fer caure la balança de manera contundent, perquè si es pren el que va passar el segon trimestre de l’any, les exportacions, per valor de 101.676 milions d’euros, van ser un 4,5% més elevades que les del 2023.

On sí que sorgeix una tendència clara és a les regions de destinació. Sobre el mapa, la pèrdua de dinamisme de les exportacions respon sobretot a la feblesa dels grans mercats europeus. Les vendes a països de la UE van caure un 7,4% al juny, amb retrocessos del 8,3% a Alemanya, del 6,9% a França i del 6,1% a Itàlia. Amb tot, les empreses espanyoles venen un 4,3% més als Estats Units, un 10,7% més a la Xina i un 5,4% més al Japó.

Les vendes a països de la UE cauen un 7,4% al juny, amb retrocessos del 8,3% a Alemanya i del 6,9% a França

El Ministeri d’Economia feia servir ahir la paraula resiliència per descriure el comportament de les empreses exportadores. “El sector exterior espanyol continua mostrant la seva resistència en el complex context internacional”, assenyalava per la seva banda el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, a les seves xarxes socials.

L’ Institut Nacional d’Estadística ( INE) també va informar ahir que la facturació de la indústria va baixar un 5% al juny, de manera que va sumar dos mesos en negatiu.

Catalunya, el gran motor exportador espanyol, serveix també d’indicador avançat sobre les tendències en la indústria i a l’exterior. Va exportar al juny béns per 8.424 milions d’euros, un 10% menys que en el mateix mes del 2023, i el seu dèficit comercial ha passat de 371 milions a 709 milions. Entre el gener i el juny, les exportacions catalanes van caure un 5,3%, fins a 50.414 milions.

El dramatisme és relatiu, perquè l’any passat Catalunya va obtenir un rècord històric d’exportacions, ja que va superar per primera vegada els 100.000 milions d’euros, després que pugessin un 6%.

Així i tot, l’associació Amec, que representa els exportadors industrials de Catalunya, va expressar ahir la seva “preocupació” per aquest retrocés, “en un entorn de desacceleració del comerç mundial” que ja va començar el 2023 i que ara sembla consolidar-se. “Malgrat que observem senyals de recuperació en alguns mesos, el context internacional continua sent molt incert i desafiador”, va indicar el seu director general, Joan Tristany.

El descens en les vendes de la indústria química, de l’automoció i dels béns d’equipament ha perjudicat l’exportació catalana. Entre el gener i el juny la indústria química ha retallat un 6,9% les exportacions, davant el 6% de l’automoció i el 8,4% dels béns d’equipament.

Al conjunt d’ Espanya, els sectors que van encapçalar les exportacions al juny van ser tres: l’alimentació, les begudes i el tabac, amb 1.605,9 milions d’euros; l’automoció, amb 770,2 milions, i les semimanufactures, amb 647,1 milions.

Cuerpo destaca la “resistència” empresarial, però els exportadors es mostren amoïnats

Espanya, a més, ha més que duplicat el seu superàvit amb la Unió Europea. El saldo entre exportacions i importacions ara és positiu, per valor de 4.037 milions al juny, davant els 1.974 milions de fa un any.