Girona suma 228 treballadors públics més durant l’últim any
Diari de Girona. La província compta amb 41.059 empleats de l’administració, la major part dels quals de la Generalitat v El personal que depèn del Govern català creix, el dels ens locals es redueix i el que està sota responsabilitat de l’Estat es manté
Les comarques gironines han sumat 228 nous treballadors públics al llarg de l’últim any. Es tracta d’un creixement que s’ha degut, sobretot, a la suma de nous empleats a la Generalitat -l’administració amb més personal a la província-, ja que en el cas de l’administració estatal la xifra pràcticament s’ha mantingut igual i, pel que fa a les administracions locals (ajuntaments, consells comarcals i Diputació), la xifra s’ha reduït entre gener de 2023 i gener de 2024.
Segons l’última edició del Butlletí Estadístic del Personal al Servei de les Administracions Públiques, que publica de forma semestral el Ministeri per a la Transformació Digital i de Funció Pública i que en aquesta ocasió recull dades de gener de 2024, en aquests moments a les comarques gironines hi ha 41.059 treballadors públics. Es tracta de 228 més que en el recompte de gener de 2023, quan la xifra se situava en 40.831. En tot cas, es tracta d’un nou rècord de la sèrie històrica d’ocupació pública a la demarcació, que no ha deixat de créixer al llarg dels últims anys.
L’administració que més personal té a la província és la Generalitat, que suma 26.967 empleats (més de la meitat del total). Això s’explica perquè inclou serveis com la salut, l’educació o la seguretat (Mossos d’Esquadra), que requereixen un gran volum de personal. Una xifra que segueix creixent, ja que l’administració catalana ha sumat 333 nous treballadors en aquest període, ja que el gener de 2023 en tenia 26.634.
En segon lloc es troben els treballadors de les administracions locals. Segons les últimes xifres, sumen 11.490 persones a les comarques de Girona, el que significa 106 menys que el gener de 2023, quan eren 11.596.
I finalment, l’administració que menys efectius té a les comarques gironines és la de l’Estat. En aquests moments, disposa de 2.602 empleats a la província, només un més que el gener de 2023. De fet, en diverses ocasions els sindicats (sobretot el CSIF) s’han queixat de la falta de personal de l’Estat a la demarcació i dels problemes que això comporta, des de la gestió d’expedients de l’Oficina d’Estrangeria (és a dir, relacionats amb la immigració) fins a Trànsit. De fet, malgrat que el volum total de treballadors de l’Estat a Girona s’ha mantingut estable durant el darrer any, en conjunt el nombre d’empleats d’aquesta administració s’ha reduït en 600 efectius (prop d’un 20%) al llarg de l’última una dècada.
Pel que fa a la distribució d’aquests efectius estatals, la meitat (un 50,07%) treballen per a les Forces Armades i Cossos de Seguretat de l’Estat, el que significa 1.303 persones. Es tracta d’una xifra molt similar a la dels treballadors administratius (1.230 efectius, que suposen el 47,3% del total). Finalment, el personal destinat a jutjats i tribunals per part de l’Estat són 69 persones (2,65%).
Més dones a la Generalitat
El Butlletí del Ministeri també ofereix dades de treballadors per gèneres, fet que permet comprovar que la Generalitat és l’administració més feminitzada a les comarques gironines, mentre que l’Estatal és la que compta amb un major percentatge d’homes. A l’administració local la diferència no és tan abismal, però hi ha una majoria de dones.
Així, dels 26.967 treballadors que té el Govern català a les comarques de Girona, n’hi ha 18.248 (és a dir, gairebé un 68%) que són dones, mentre que els homes només representen el 32% restant. Aquesta diferència tan gran es pot explicar, en part, perquè alguns dels serveis públics que depenen de la Generalitat, com ara l’educació o la infermeria, estan altament feminitzats.
En canvi, a l’administració estatal passa just el contrari. Dels 2.602 empleats que depenen del Govern espanyol a la província, només n’hi ha 938 (36%) que són dones. El 64% restant (1.664) són homes.
Finalment, en el cas de l’administració local, la balança, tot i ser més equilibrada, també es decanta cap a les dones. En aquest cas,
Els treballadors de la Generalitat creixen, mentre que els de l’administració local s’han reduït
La meitat dels empleats de l’Estat treballen per a cossos de seguretat