Preocupació per si les restriccions fan baixar les vendes | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

imatge 2

Preocupació per si les restriccions fan baixar les vendes

  |   Novetats, Principal

Diari de Girona. Girona Centre Eix Comercial demana que els vehicles de fora puguin entrar els divendres a la tarda.

Girona Centre Eix Comercial ha mostrat la seva preocupació davant la implementació de la zona de baixes emissions a la ciutat. No pel fet «d’estar en contra», sinó per quina manera pot acabar «afectant» a les vendes dels diferents comerços del centre de la ciutat, explica la presidenta de l’entitat, Mercè Ramírez de Cartagena. Així, es mostren «preocupats» perquè després de la pandèmia «Girona s’ha rebifat» i les restriccions a causa de la zona de baixes emissions «poden fer mal». No és l’única entitat de la ciutat que ha presentat al·legacions a la proposta, i és que fa unes setmanes, la Cambra de Comerç ja va comentar que a part de l’àrea que es vol implementar ja hi ha poc trànsit o bé està molt regulat, entre d’altres.

En aquest cas, Ramírez de Cartagena apunta que estaven al cas de les al·legacions presentades per la Cambra de Comerç. Les diferents entitats, cada una, va presentar diverses al·legacions «per fer una mica de pressió i explicar el que preocupa». De fet, la Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona o empreses de transports també han presentat al·legacions.

Obrir divendres a la tarda

Ara per ara, la proposta que ha aprovat de forma inicial l’Ajuntament de Girona preveu restringir la circulació de vehicles al centre de la ciutat de dilluns a divendres laborables, de set del matí a les vuit del vespre, als vehicles que no compleixin els requisits mínims ambientals i que no paguen l’impost de circulació a Girona. Tot i així, Ramírez de Cartagena explica que «s’agafa el model de Barcelona».

La presidenta de Girona Centre Eix Comercial demana, però, que en el cas de Girona també s’hi pugui circular els divendres a la tarda. Tot això, perquè «els divendres a la tarda són millors que els dissabtes» quant a vendes. Així, li preocupa el fet que els que venen de fora la ciutat, com que hauran d’aparcar lluny del centre, ja no vagin a comprar. A més, també s’ha de tenir en compte que els diumenges, dia en el qual no hi ha restriccions, «el comerç està tancat». En tot cas, Ramírez de Cartagena creu que l’Ajuntament «ho tindrà en compte» perquè han estat «receptius en la manera de trobar una solució».

En aquest sentit, reclama «una mica més de flexibilitat amb els cotxes que puguin entrar» i també una «bona comunicació». Aquesta, s’hauria de «fer conjunta» i «de forma molt clara», a part de «vendre les condicions en positiu».

Aparcaments dissuasius

A part, també exposa que s’ha fet un estudi on hi ha «4.500 places d’aparcaments» afectades per la zona de baixes emissions. Per tant, són llocs que es «perdrien» i, així, Ramírez de Cartagena proposa que «si aquest cotxe pot arribar al centre, aparca i no es mou, i després surt, això no contamina». I és que comenta que per ara, no hi ha els anunciats aparcaments dissuasius, on la gent aparcaria fora de la ciutat i aniria al centre amb un bus llançadora. «Quan hi siguin ja farem una ciutat més sostenible», però primer s’ha de «buscar una alternativa», perquè comenta que «a les zones per vianants s’hi ven més, però s’hi ha de poder arribar».

En la mateixa línia, el president de la Coordinadora Veïnal de Girona, Roger Casero, detalla aquesta «preocupació» per les «afectacions que hi podria haver a nivell de comerç». «No només per la càrrega i descàrrega» diu, sinó que afegeix que «el centre atreu clients que no són de la ciutat i no sabem quina repercussió pot tenir sobretot els divendres tarda, que comercialment són forts». Així, i fent referència als aparcaments dissuasius, també demana «alternatives» fins que no s’implantin.

Per altra banda, Casero també es mostra preocupat «no només per la repercussió que pugui tenir dins la zona, sinó també fora». Així, detalla que hi haurà barris que tindran una «major pressió» quant a aparcaments i circulació de vehicles. «Els vehicles que entren de fora no ho podran fer i hauran d’anar a aparcar a altres barris». Posa d’exemple el barri de Santa Eugènia, que queda exempt de la zona de baixes emissions.