Una avaria deixa sense sense aigua el Port de la Selva en plena temporada | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Una avaria deixa sense sense aigua el Port de la Selva en plena temporada

  |   Novetats

Diari de Girona. Un dels dos pous ha deixat de funcionar embussat per la sal i el Consorci d’Aigües de la Costa Brava ha posat en marxa mesures per resoldre l’emergència.

Una avaria a un dels dos pous del Port de la Selva a causa de la sal va deixar sense aigua la població dilluns al vespre. O no rajaven o en sortia un fil i s’han vist obligats a fer arribar aigua en cubes des de Colera per abocar als dipòsits. Els veïns van rebre l’avís que l’aigua de l’aixeta tenia un alt índex de salinització a través d’un BAN municipal i tot seguit va deixar de rajar de les aixetes. El Consorci d’Aigües de la Costa Brava obrirà un nou pou avui. També estava previst injectar aigua des de Llançà per posar en marxa la dessalinitzadora. S’espera que el servei es pugui anar restablint a partir d’avui.

La manca d’aigua ha afectat veïns i turistes en ple mes d’agost. El Port de la Selva compta ara mateix amb una població d’unes 15.000 persones entre veïns i residents. La incidència es va donar al vespre i ahir alguns veïns tenien un fil d’aigua que els corre per l’aixeta, d’altres podien omplir la cisterna del vàter i uns altres no tenien aigua de cap de les maneres.

El segon tinent d’alcalde, Roger Pinart, posava de manifest ahir al matí que la situació era molt complicada per l’avaria. Van treballar fins la matinada i a primera hora del matí continuaven reunits a l’Ajuntament membres del govern, del Consorci i d’Agbar analitzant la situació.

Des dels canals municipals de l’Ajuntament i de Protecció Civil s’advertia s’informava a la població de «l’emergència». Un dels dos pous està avariat, informava l’Ajuntament, «i només disposem de la meitat del volum d’aigua que el nostre poble necessita durant la temporada de màxim consum». Es a tallar completament unes hores perquè arribés al pou que funcionava.

Omplen garrafes al mar

Però ahir es van quedar sense aigua i molts es van espavilar i van anar fins a la platja per omplir garrafes, galledes i ampolles. En paral·lel, molts altres van anar fins al supermercat per emportar-se ampolles i garrafes. De fet, a mig matí el supermercat

L’alta salinització de l’aigua ha estat el motiu de l’avaria, segons va informar ahir el Consorci d’Aigües de la Costa Brava. El director de l’organisme, Jordi Agustí va explicar que la incidència del pou prové de l’embussament que té a causa de la sal que hi ha i es treballa per retirar-la. El dilluns l’Ajuntament del Port de la Selva va emetre un ban municipal advertint que «degut a l’increment dels nivells de sal de l’aigua de xarxa, us recomanem que no feu servir l’aigua de l’aixeta ni per cuinar ni per beure fins a nou avís». Entre les tres de la matinada i les vuit del matí, es va tallar l’aigua en tot el municipi. L’objectiu era que aquestes hores sense poder obrir l’aixeta servissin per incrementar el volum d’aigua de l’únic pou en funcionament. Una mesura que ha funcionat bé, però que potser no calgui repetir-la si l’aigua que faran arribar des de Llançà i en camions cisterna des de Colera ajuden a recuperar els nivells corresponents, expliquen. La injecció d’aigua des de Llançà amb una canonada provisional ha de permetre rebre aigua que vagi directament al dipòsit per tal que s’ompli i incrementi les reserves d’aigua. També els camions cisterna ompliran els dipòsits. Amb tota aquesta injecció d’aigua, es calcula que es podria reestablir la reserva necessària fins que no hi hagi el tercer pou operatiu, la principal mesura que implantarà el Consorci. .El pou s’espera que es comenci a obrir avui. En paral·lel, també treballen per desembossar l’avaria. Des del Consorci van explicar que hi havia prevista la connexió amb una canonada amb Cadaqués per l’any vinent per resoldre «el problema estructural» que té el Port de la Selva en l’abastiment d’aigua. «Ens ha faltat un any o hem tingut una sequera massa llarga», explicava Agustí. El Port va comprar una dessalinitzadora l’any passat, però aquest any, abans d’aquesta temporada turística i davant la persistent sequera ja es va advertir que no era suficient. El Consorci espera que amb tot el volum d’aigua que es preveu abocar es pugui tornar a posar en marxa. s’havia quedat sense estoc i tot el passadís estava buit. Tan sols hi havia una sola lleixa amb algunes ampolles, eren les de 50 cl i les que tenen gust de llimona. Miquel és un veí d’Osona que té una segona residència al Port de la Selva. Ell va ser un dels que va anar a primera hora per comprar aigua. «Hi havia poques garrafes però encara n’he aconseguit», explicava.

Bars sense cafè

Al llarg del matí molts preguntaven als treballadors del supermercat a on podien trobar més ampolles. La resposta «no tenim aigua» era la més repetida per tota la plantilla al llarg de la jornada. A fora, la situació era similar. Alguns bars no servien

Els supermercats van veure com les existències d’aigua embotellada s’esgotava al matí

Alguns bars van optar per gots de paper perquè no podien rentar i tampoc servien cafès

cafè perquè funcionen amb l’aigua de la xarxa i la poca que corria per les canonades era salada. «Ens faria malbé tota la màquina», explicava Joaquim Nadal, propietari del bar Bellavista.

A més, l’hostaler assegurava que estan netejant tots els plats a mà i per això van decidir fer servir gots i plats de paper i d’un sol ús. El pitjor havia d’arribar amb el servei de migdia. «No estem preparats per rentar-ho tot a mà, serà caòtic», augurava.

Turistes es plantegen marxar

El fet de no tenir aigua potable va generar molèsties per a alguns residents del Port de la Selva. N’hi havia que reclamaven resoldre el problema aviat o sinó marxarien. D’altres, com, s’ho prenien amb filosofia. Tot i així, asseguraven que avui, si no s’havia resolt la incidència també decidiran tornar cap a casa, a Osona. «Entenc que el que vingui a passar només una setmana estigui més emprenyat», afirmava el resident.

Per altra banda, Gilles és un ciutadà francès que també té casa al Port de la Selva. Aquests dies s’hi està amb dos amics més que avui ja marxaven. Tot i així, per a ell no és cap problema estar-se uns dies sense aigua. «Si és cosa d’un dia, dos o tres no passa res», deia tot rient, «com a molt faràs una mica més de pudor».