Girona detecta 55 pisos turístics il·legals i els denúncia a la Generalitat | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Girona detecta 55 pisos turístics il·legals i els denúncia a la Generalitat

  |   Novetats

Diari de Girona. La xifra de l’Ajuntament és inferior als 78 detectats per la plataforma pel Decreixement Turístic vvEls immobles d’aquestes característiques no tan sols s’estabilitzen sinó que disminueix lleugerament.

Fa poques setmanes, l’Ajuntament de Girona i la Generalitat van anunciar que intensificarien la persecució dels pisos turístics que operen sense llicència a la ciutat. Ara, el consistori ja ha fet arribar a Empresa i Treball un primer llistat que inclou 55 casos sospitosos d’habitatges d’ús turístic que s’ofereixen il·legalment a través de plataformes.

La xifra surt després que els tècnics municipals hagin filtrat els anuncis d’immobles d’aquestes característiques i, després de contrastar-los amb les dades de les llicències municipals, han vist aquests 55 presenten indicadors clars de sospita. I és que no apareix el codi de llicència, aquell que s’ha introduït no existeix -i, per tant, seria fals- o bé el que hi surt correspon a un altre municipi.

«És un estudi amb noms i cognoms, que hem traslladat a la Generalitat perquè hi actuï, ja que la competència d’obrir-los un expedient i sancionar-los correspon al Departament», explica l’alcalde, Lluc Salellas. Aquests pisos turístics sospitosos es troben repartits arreu de la ciutat, però «majoritàriament, es concentren al Barri Vell i a la zona del Mercadal», detalla l’alcalde.

La xifra és sensiblement inferior a la que fa uns dies va fer pública la Plataforma pel Decreixement Turístic, coincidint amb la manifestació que va recórrer el Barri Vell. Aleshores, la plataforma va assegurar que, a través d’un estudi propi, havia detectat 78 anuncis d’habitatges d’ús turístic i llars compartides a Girona que operarien al marge de la llei.

En tot cas, Salellas avança que el consistori no es quedarà aquí. «Anirem fent un estudi constant, i periòdicament ho anirem revisant», diu. «Tots aquells casos que hi pugui haver s’aniran traslladant a la Generalitat perquè hi actuï», i afegeix que «tothom qui vulgui tenir una activitat econòmica, sigui la que sigui, ho ha de fer de manera legalitzada; per tant, anirem perseguint tots aquells qui suposadament no ho fan com pertoca», hi afegeix Lluc Salellas.

De 813 a 802

A A principis de mandat, l’Ajuntament va aprovar un topall del 15% de pisos turístics als barris i va fixar que, en el global de la ciutat, aquest límit no podria ser més alt del 4%. La mesura, a més dels habitatges d’ús turístic, incloïa els apartaments i les llars compartides. Després, s’hi va afegir la nova normativa que va tirar endavant la Generalitat que, arran de la seva aprovació, s’ha aturat la concessió de noves llicències tant a Girona com a la resta de municipis afectats.

L’alcalde treu xifres i explica que, actualment, al Barri Vell hi ha 475 llicències d’habitatges d’ús turístic (que corresponen al 14,39% del seu parc d’habitatge). «Les dades demostren que estem per sota del percentatge que es va fixar», afirma. Però més enllà d’això, l’alcalde també es remet a les dades que fan referència al conjunt de la ciutat. Aquestes demostren que d’ençà de finals de l’any passat, les llicències no tan sols s’han estabilitzat, sinó que fins i tot s’han reduït lleugerament (passant de les 813 de finals de desembre a les 802 actuals).