El formatge de la Garrotxa tindrà un segell distintiu | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El formatge de la Garrotxa tindrà un segell distintiu

  |   Novetats

Diari de Girona. No podrà tenir esquerdes i haurà de tenir una forma cilíndrica amb les vores arrodonides.

El Govern ha aprovat que el formatge de la Garrotxa rebi una distinció d’Indicació Geogràfica

Protegida (IGP) amb l’objectiu de dinamitzar i valoritzar aquest producte. La decisió ha estat impulsada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a petició de l’associació de ramaders i productors de formatge artesà.

El desembre del 2023 es va iniciar tot el procés amb la inscripció, creació i aprovació del marc regulatori de la IGP. Aquesta es va inscriure al registre europeu de denominacions d’origen i indicacions geogràfiques protegides i ara s’ha tancat tot el procés.

Per tenir el segell distintiu, els formatges hauran de ser de llet de cabra i amb una escorça recoberta per un fong gris i blavós. No podrà tenir esquerdes i haurà de tenir una forma cilíndrica amb les vores arrodonides. La maduració del formatge haurà de ser adequat per tenir un producte de qualitat però la crosta compta amb notes olfactives d’humitat de celler.

La Indicació Geogràfica Protegida ja té onze productes al mercat que s’elaboren a Catalunya. Es tracta d’un segell agroalimentari emparat per la Unió Europea que garanteix la qualitat del producte i unes característiques determinades. La majoria de trets diferencials per rebre aquest distintiu es deuen al medi geogràfic on es produeixen i s’elaboren i es tenen en compte els factors naturals i humans que hi intervenen a l’hora de produir-los.