El Govern acorda amb els agents socials la reforma de la jubilació parcial i activa | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

imatge 2

El Govern acorda amb els agents socials la reforma de la jubilació parcial i activa

  |   Novetats

Diari de Girona. Govern i agents socials tanquen un acord que podria arribar al Congrés al setembre per a la votació Els accidentats en el seu temps lliure tindran gratis la rehabilitació en la mútua de l’empresa.

El president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar ahir un acord amb la patronal i els sindicats per reformar la jubilació parcial i activa. Després de vuit mesos negociant, les cúpules dels agents socials han votat afirmativament un acord tripartit que modifica part de la reforma de les pensions del PP del 2013.

El Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions aconsegueix, així, un nou acord en el si del diàleg social que permetrà a certes professions avançar la seva edat de retirada i dóna més protagonisme a les mútues en la rehabilitació de pacients amb malalties traumatològiques. Perquè els canvis entrin en vigor, faltarà que el Congrés dels Diputats doni el seu vistiplau. El text enfilarà aquest camí a partir del setembre, en el qual haurà de reunir les majories suficients.

La reforma de la jubilació negociada per Saiz busca arrodonir els canvis que va introduir l’anterior responsable de la Seguretat Social, José Luis Escrivá. Van quedar pendents qüestions com la jubilació parcial i ara les parts han acabat de rematar-les, amb consens i sota el prisma d’allargar les carreres professionals perquè la gent contribueixi a l’erari públic durant més temps i en visqui durant menys. El Govern s’ha marcat vendre davant de Brussel·les que introdueix reformes equilibrades, en el sentit d’introduir nous drets però sense elevar la despesa.

Fórmules possibles

L’esperit de la reforma és, d’una banda, augmentar les fórmules possibles i amb més incentius perquè els treballadors allarguin la vida laboral més enllà de l’edat legal de jubilació, assegurar reemplaçaments amb garanties i habilitant sortides escalonades, com és el cas de la jubilació parcial. També hi ha canvis en la jubilació activa, que permet combinar pensió i salari i la fórmula que han utilitzat especialment els autònoms (que solen tenir pensions més escasses). I, de l’altra, habilitar sortides anticipades del mercat laboral en els oficis especialment perillosos i penosos, però sempre que aquests professionals i les seves empreses cotitzin més durant la vida laboral.

Un cop entri en vigor la reforma, els professionals que així ho pactin amb la seva empresa podran jubilar-se parcialment a partir dels 62 anys, sempre que ho facin amb un contracte de relleu adjunt. És a dir, la companyia haurà de contractar una persona per anar-la formant i que substitueixi el veterà una vegada aquest passi a la retirada total. La Seguretat Social permetrà avançar tres anys (ara en són dos) la jubilació parcial, però a canvi reclamarà més anys cotitzats.

Hi haurà també canvis en la jubilació activa. Els treballadors que decideixin retardar la retirada i continuar exercint un cop es jubilin podran començar compatibilitzant el 100% del seu salari o ingressos i un 45% de la pensió, per progressivament anar augmentant aquest percentatge fins a un 100% de la prestació pública a partir de els 11 anys de la jubilació activa, segons expliquen fonts diferents.

Un altre element que es modifica són les condicions d’accés a la jubilació activa. Abans era obligatori haver completat la carrera de cotització, és a dir, haver cotitzat un mínim de 38 anys i mig, i ara s’elimina aquest requisit i els interessats hi poden accedir quan vulguin (encara que com més ho avancin, menys pensió cobraran).

L’acord també incorpora un nou protocol per al tractament de les baixes traumatològiques d’origen no laboral, en què les mútues privades podrien assumir les proves i la rehabilitació per accelerar la reincorporació del malalt al seu lloc de treball. Fins ara, si un empleat tenia un sinistre en el seu temps lliure s’havia de tractar a través de la sanitat pública o per la seva pròpia mútua privada, però no era possible a través de la mútua de l’empresa.