Aprovada una prestació per a treballadors amb incapacitat sobrevinguda | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_1

Aprovada una prestació per a treballadors amb incapacitat sobrevinguda

  |   Novetats

EL Periódico. El Consell de Ministres va remetre ahir al Congrés dels Diputats, on haurà de reunir els suports necessaris per ser aprovat, el veto als acomiadaments automàtics davant incapacitat sobrevinguda. La gran novetat que l’Executiu hi ha introduït durant l’audiència pública és que els treballadors afectats per una incapacitat sobrevinguda i que vulguin continuar treballant podran cobrar una prestació pública durant els tres mesos que tenen per llei les seves empreses per adaptar-los el lloc de treball.

La norma ja va ser aprovada en una primera volta en Consell de Ministres a finals de maig i ahir va superar la segona volta de tràmits governamentals, per enfilar ara el camí de la Cambra baixa, on haurà de sumar més sís que nos. Fins aleshores les seves modificacions no estaran en vigor i la norma pot experimentar canvis durant les transaccions amb els grups polítics.

Fins ara una incapacitat sobrevinguda, és a dir, un accident o malaltia imprevista, podia ser causa lícita per a un acomiadament. L’empresa analitzava si l’empleat continuava sent hàbil per al lloc i si no era així podia acomiadar-lo de manera objectiva. Aquesta reforma busca suprimir aquesta causa com a argument vàlid per a l’acomiadament i deixar a la teulada de l’empleat damnificat el seu destí.

Poder d’elecció

Una vegada entri en vigor la norma, el treballador podrà elegir entre acollir-se a la incapacitat permanent que li reconegui un metge o reclamar a l’empresa que li adapti el lloc o el canviï a un altre per poder continuar treballant. Si l’empleat es veu amb forces per fer-ho, podrà seguir en l’empresa si la conversió del lloc no suposa una “despesa excessiva” per a la companyia. El projecte de llei estableix els criteris que permeten determinar quan els ajustos necessaris constituirien un esforç inassumible per a l’empresa.